Lanoyes 'Kartonnen dozen' profiteert van succes 'Sprakeloos'

Tom Lanoye mag in 2010 dan al naast zowel de Libris Literatuurprijs, de Gouden Uil als de AKO hebben gegrepen met zijn 'moederroman' Sprakeloos, over de verkoop van zijn boeken hoeft hij allerminst te klagen. Sprakeloos is intussen toe aan zijn negentiende druk en er zijn al 80.000 exemplaren van in omloop, meldt uitgever Prometheus. Sprakeloos is het relaas van de beroerte, de daaropvolgende afasie, de langzame aftakeling en de uiteindelijke dood van Lanoyes moeder. Sprakeloos is goed op weg om een internationaal succes te worden. De rechten werden verkocht aan een Franse, een Zuid-Afrikaanse en Deense uitgever. Voor het boek kreeg hij wél de troostrijke Tzum-prijs voor de mooiste Nederlandse zin. Niet geheel verrassend zwengelt de Sprakeloos-hype ook de belangstelling voor het oudere werk van Lanoye aan. Zo is evergreen Kartonnen dozen, waarin hij zijn jeugd en schrijversroots beschrijft, net toe aan een twintigste druk. Alle edities samen zijn van het boek 150.000 exemplaren in roulatie.

Tags: Nederlandse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening