Naima El Bezaz blaast lezing af na bedreiging

De Marokkaans-Nederlandse schrijfster Naima El Bezaz heeft bedreigingen gekregen van een buurman. Daarom heeft ze een lezing in de bibliotheek van Nieuwegein afgezegd. De buurman had El Bezaz afgelopen weekend bedreigd na lezing van haar autobiografische roman Vinexvrouwen, waarin ze het leven in een zogenaamde Vinexwijk op luchtige wijze beschrijft. De man zou met een bezem op haar voordeur hebben gebonkt en sprak de dreiging uit om met een molotovcocktail te gooien, zo melden diverse Nederlandse media. Volgens uitgeverij Querido is El Bezaz "heel erg geschrokken" door het voorval en is ze nog steeds "aangedaan": "Daarom is het beter dat ze even in de luwte blijft nu", zegt Miriam Evers, perswoordvoerder bij Querido. "Maar het klopt niet, zoals sommige Nederlandse kranten beweren, dat ze meer lezingen gaat afzeggen." Zo treedt ze op dinsdag 14 december alweer op in Noord-Amsterdam. Bezaz wilde zelf niet reageren, zegt Querido. "Het is goed dat we even de angel uit dit verhaal trekken en dat de rust weerkeert. Het is niet goed mocht dit escaleren." Bezaz heeft de politie wel op de hoogte gebracht, en die gaat haar woning nauwlettender in het oog houden. 

Vinexvrouwen maakt sinds zijn verschijning een paar weken geleden veel los in Nederland. Bezaz, die al tien jaar in zo'n 'doorzonwijk' woont, kijkt in het boek als Marokkaanse naar de Nederlandse gewoontes en laat haar buren enigszins herkenbaar in het boek opdraven. Het boek zoomt in op vechtscheidingen, reveleert het antidepressivagebruik of het topless zonnen van autochtone buurvrouwen.

El Bezaz noemt geen namen, maar sommige meenden zich te herkennen als personage en reageerden driftig. Eerder werd El Bezaz ook al eens bedreigd. In haar boek De Verstotene formuleerde zij felle kritiek op orthodoxe moslimmannen. Vervolgens kreeg ze doodsbedreigingen waarna zij in een depressie verzeilde.  

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-12-2010
Verwante berichten
Reacties

Wat vind ik dit erg voor onze vrije samenleving maar vooral voor Naima en haar kindertjes! Waar gaat dit heen! Ben zelf ook van Marokaanse afkomst maar zonder achterlijke gedachtes. Ik hoop dat met mij meer Marokaanse Nederlanders een geluid laten horen dat dit dus absoluut niet door de beugel kan! Als je er niet tegen kunt, de literaire vrijheid en alle andere vrijheden die dit geweldige land ons geeft, dan rot je maar lekker op naar land van herkomst! En laat alle mensen in rust en vrijheid leven om te doen en laten wat ze willen, vooral de vrouwen die het al niet makkelijk hebben in deze middeleeuwse marokaanse cultuur!

geplaatst door Layla op vrijdag 18 maart 2011 om 00u31
Geef uw mening