Uitgever Joost Nijsen: 'Waarom kunnen enkel levende schrijvers literaire prijzen winnen?'

De Nederlandse uitgever Joost Nijsen haalt in een van zijn scherpe columns op zijn website uit naar het feit dat auteurs in leven moeten zijn om in aanmerking te komen voor de AKO of Libris Literatuurprijs. Aanleiding is de verschijning bij zijn uitgeverij Podium van Traag licht, het slotdeel van de trilogie van de onlangs overleden auteur Herman Franke. Nijsen vindt het oneerlijk dat het boek wordt uitgesloten van jurering. "Daarmee kan Franke fluiten naar een postuum eerbetoon voor zijn zwanenzang, al is deze roman kersvers en onderdeel van de ‘levende letteren' van dit literaire jaar. (...) Is ‘de literatuur' dan niet gebaat bij toekenning van een prijs aan een roman van een schrijver die de pech had kort voor of kort na de verschijning van zijn laatste boek te overlijden? Ik dacht dat de prijzen bedoeld waren om een literair hoogtepunt voor het voetlicht te brengen, niet om een levende schrijver aanvullende inkomsten te bezorgen (al zullen prijswinnaars de geldcheque op prijs stellen)", zo argumenteert Nijsen.

Bij de AKO luidt het dat "de auteur in leven moet zijn op het moment van verschijnen van zijn boek". Voor de Libris Literatuurprijs gaat het om boeken "van auteurs die op het tijdstip dat de jury haar besluit ter zake neemt, in leven zijn". Bij de Gouden Uil, die volgend jaar niet wordt uitgereikt, geldt die voorwaarde niet. Zo werd daar wel Henk van Woerdens Ultramarijn postuum gelauwerd in 2006, "een moedige, waardige beslissing destijds van jury en bestuur van deze Vlaamse prijs, welke ertoe leidde dat deze voorname roman veel extra lezers vond." (zie dit bericht op Literatuurplein)
Over de houding van de AKO en de Libris, schrijft Nijsen: "In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de prijzen zo weigerachtig zijn, omdat met een overleden auteur geen levendig mediamoment gecreëerd kan worden - maar zo unverfroren baatzuchtig kunnen deze eerbiedwaardige prijzen niet zijn." En hij besluit met een oproep: "Kom op, besturen: verman je, en maak mogelijk dat voortaan ook boeken bekroond kunnen worden van schrijvers die de uitzinnige pech hebben hun laatste adem uit te blazen vóór de avond van het grote feest." (foto Joost Nijsen: Hannie van Herk).

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening