Al 150.000 exemplaren van David van Reybroucks 'Congo' verkocht

Het non-fictieboek Congo. Een geschiedenis van David van Reybrouck was al voor zijn bekroning met de AKO Literatuurprijs een bejubelde en goed verkopende titel, maar nu lijkt het hek helemaal van de dam. Intussen zijn er zo goed als 150.000 exemplaren van verkocht, zo bevestigt zijn Nederlandse uitgever De Bezige Bij vandaag in De Morgen. "Tot vlak voor de AKO-toekenning zaten we aan 45.000 à 50.000 exemplaren. Maar nadien is het geweldig hard gegaan", zegt Philip Robben van de dienst verkoop bij De Bezige Bij. "We komen nu aan 150.000 exemplaren, waarvan 25.000 gebonden exemplaren en 125.000 in paperback." Het merkwaardige, zegt Robben, is dat de verkoop in Nederland ongeveer parallel loopt met die in Vlaanderen. Bij ons prijkt het boek prominent bovenaan in de wekelijkse top dertig van best verkochte boeken (becijferd door Boek.be en GfK), niet evident voor een weliswaar literair geschreven geschiedenisturf van 680 pagina's.
Ook internationaal slaat het boek aan. Nadat het prestigieuze Amerikaanse uitgevershuis HarperCollins en zijn imprint Ecco de wereldrechten had verworven voor een aanzienlijk bedrag, gingen spoedig meer uitgevers overstag. Hayo Deynum, foreign rightsmanager bij De Bezige Bij: "In Groot-Brittannië komt Fourth Estate met een vertaling en in Duitsland heeft de prestigieuze uitgever Suhrkamp de rechten aangeschaft. Ook in Scandinavië loopt het goed. Daar zal het boek in Noorwegen verschijnen bij Font Forlag en in Zweden bij Natur och Kultur." Volgens Deynum is er ook sterke belangstelling uit Spanje, Italië en Denemarken. Er wordt momenteel onderhandeld met Franse uitgevers, waaronder Actes Sud (waar ook zijn toneelwerk verschijnt), maar daar is nog geen doorbraak. Voor Van Reybrouck zelf is een Franse vertaling essentieel: hij vindt dat het boek ook zijn weg moet vinden naar de Franstalige Congolese gemeenschap.  
Heeft Deynum een verklaring voor de wereldwijde interesse voor het boek, van de VS tot Scandinavië? "Er zijn buitenlandse uitgevers die Van Reybroucks schrijfstijl vergelijken met Philip Gourevitch, James Meek en Eric Schlosser. Dat wil wat zeggen. Ze vinden hem een uitgesproken vertegenwoordiger van het genre ‘narrative non-fiction'. En Congo is inderdaad bijzonder literair geschreven." Van Reybrouck schreef met Congo dit najaar achtereenvolgens de Libris Geschiedenisprijs, de Jan Greshoffprijs en de AKO Literatuurprijs op zijn naam.

Tags: Literaire prijzen, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening