Graal-manuscript haalt 2,8 miljoen euro bij Sotheby's

In het Londense veilinghuis Sotheby's is de 'Graal van Rochefoucauld', een Middeleeuws manuscript in het Frans, uiteindelijk verkocht voor ruim 2,8 miljoen euro. Het gaat om een versie van Lancelot in proza, de prozaroman die tussen 1215 en 1230 tot stand kwam, en hij vertelt de hele geschiedenis van koning Arthur en zijn Ridders van de Tafelronde. Het exemplaar dat geveild werd is geschreven in de veertiende eeuw. Het werd vermoedelijk vervaardigd in opdracht van Guy VII, baron van Rochefoucauld en vertrouweling van Philips de Vijfde.

Het werk, drie monumentale volumes met 107 miniaturen, werd door Timothy Bolton, manuscriptenexpert bij Sotheby's, beschouwd als één van de mooiste middeleeuwse manuscripten ter wereld, met een sublieme weergave van steekspelen, tornooien en veldslagen.

Verschillende Nederlandse media berichtten vorige week dat Joost Ritman, de oprichter van de bibliotheek Bibliotheca Philosophica Hermetica die het werk bezat en verkocht een financieel conflict heeft met een bank. Bij de bibliotheek, die "tot nader order" gesloten blijft, wilde niemand commentaar geven op de verkoop.

Tags: Nederlandse literatuur, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-12-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening