Schrijver Ernest Van der Kwast: 'Ik ben onreglementair genomineerd'

De Nederlandse auteur Ernest van der Kwast weet als geen ander hoe hij de aandacht op zich moet vestigen. Elke prijzennominatie is voldoende om een nieuw pijl uit zijn publicitaire koker te halen. Nadat hij een hele pantomime opvoerde bij de NS Publieksprijs en alle hens (en publieksstemmen) aan dek riep om de prijs te winnen (zie hier en daar), schrijft hij nu op zijn blog dat hij "onreglementair genomineerd" is voor de BNG Literatuurprijs 2010. Daar prijkt hij op de shortlist met Mama Tandoori, naast auteurs als Alex Boogers (De tijger en de kolibrie), Elke Geurts (Lastmens), Gustaaf Peek (Ik was Amerika) en Joost Vandecasteele (Opnieuw en opnieuw en opnieuw).

Van der Kwast vindt dat hij eigenlijk niet meer voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor de prijs. En als je ze op de keper beschouwt kun je hem niet helemaal ongelijk geven. Voor de BNG Literatuurprijs worden Nederlandstalige auteurs onder de veertig genomineerd "die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn". Hij is dus bedoeld als oeuvreprijs, maar op de shortlist staan wel telkens de laatste titels van de genomineerden.

"Zo ook Mama Tandoori waarvan inmiddels 35.000 exemplaren zijn verkocht. Nu weet ik niet precies wat er met doorbreken wordt bedoeld - 60.000 exemplaren? Een komeet die naar je wordt vernoemd? Amitabh Bachchan die een gesigneerde deegroller wil?", hekelt Van der Kwast. "Mama Tandoori is onreglementair genomineerd. De prijs winnen zou een gotspe zijn. Ik bezin me daarom nu op serieuze maatregelen", waarschuwt hij.

Bovendien wijst hij op nog andere inconsistentie waar jury's wel vaker last van hebben. De jury schrijft: "Met tevredenheid en volledige unanimiteit kunnen we spreken van een ijzersterke shortlist.'" Maar jurylid Maarten Moll schreef een zeikrecensie over Mama Tandoori: "Schrijver blijft hangen in zijn parodie op Grunberg, maar dat was toen al niet zo heel lang leuk." En ook Alex Boogers' De tijger en de kolibrie werd in de Volkskrant gekraakt door jurylid Daniëlle Serdijn. Ik denk dan: volledige unanimiteit, my ass." Serdijn reageerde tegenover Van der Kwast: "Uiteraard hebben recensenten in hun eigen kranten hun persoonlijke opvatting. Een vierkoppige jury echter kan wel degelijk als een man spreken."

De winnaar van de BNG Literatuurprijs, goed voor 15.000 euro, wordt bekendgemaakt op 10 februari 2011 in Amsterdam. Eerdere laureaten zijn onder meer Esther Gerritsen, Yves Petry, Sanneke van Hassel, Rachida Lamrabet en Carolina Trujillo.

Tags: Literaire prijzen, Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 10-12-2010
Verwante berichten
Reacties

T.a.v. de webmaster: Kan ik/kunt u 'eikel' in mijn vorige reactie nog vervangen door 'kwast'?

geplaatst door Patrick De Bruyn op zaterdag 11 december 2010 om 14u09

Wat een eikel is die vent. Would-be blasé bovendien. Te vroeg van de tepel gehaald misschien, dat hij zich nu op allerlei achterlijke manieren moet manifesteren? Jammer dat argelozen-die-gewoonlijk-nooit-lezen in deze onzin trappen en een misbaksel als Mama Tandoori (De Witte in India) in huis halen.

geplaatst door Patrick De Bruyn op zaterdag 11 december 2010 om 14u05
Geef uw mening