'Donkerste' verhalen van Jean Ray krijgen heruitgave

De veelschrijvende Gentenaar Raymond de Kremer (1887-1964) was een pseudoniemenkoning, maar zijn grootste faam verwierf hij toch onder de vlag van Jean Ray of John Flanders. Als Flanders produceerde hij een schier oneindige reeks Vlaamse Filmpkes. Internationale renommee verwierf hij als Jean Ray, auteur van meestal in het Frans geschreven fantastische verhalen, waarmee hij in twintig landen goede sier maakte. Zijn leven staat bol van de straffe, maar moeilijk te verifiëren verhalen. De Vriendenkring Jean Ray poogt nu met een lijvig boekwerk de vijfentwintig 'beste en donkerste verhalen' van Ray weer onder de aandacht te brengen, want de belangstelling voor zijn oeuvre is al een tijdlang wat weggedeemsterd.
In 1961 verscheen bij Marabout immers Les 25 meilleures histoires noires et fantastiques de Jean Ray: het succes leidde prompt tot de heruitgave van zijn 'klassieke' verhalenbundels en bewerkte een poos zijn heropleving in Franstalige middens, die weldra uitliep naar Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, enz. Hieruit is nu een Nederlandstalige selectie gemaakt. Zeemansromantiek, dranksmokkel en mysterieuze stadsgeschiedenissen voeren de boventoon in deze verzorgde bundel, die de griezelliefhebber op zijn wenken bedient en demonstreert hoezeer Ray de knepen van de fantastiek in de vingers had.
In 1998 verscheen bij Manteau nog de verhalenbundeling Gouden tanden. In totaal zou Ray 6.500 oorspronkelijke bijdragen geschreven hebben. De beste en vijfentwintig donkerste verhalen van Jean Ray is gedrukt op 200 exemplaren en kost 18 euro. Het boek is te bestellen via de website van de Vriendenkring Jean Ray.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-02-2010 om 17:08
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening