'Het Andere Boek' houdt ermee op

Het Andere Boek, de alternatieve boekenbeurs die al sinds de jaren 1970 in Antwerpen werd georganiseerd, houdt ermee op, zo laten de Raad van Bestuur bij monde van Vincent Scheltiens weten. Begin oktober 2009 ging Het Andere Boek nog voor de 33ste keer door en lokte het nog 3.900 bezoekers. Maar nu "is het uit", aldus de mededeling. "Het is een lijvig boek geworden. De eerste bladzijde werd midden jaren zeventig van de vorige eeuw geschreven. Uit onvrede en optimisme. Onvrede met de wereld en met het conformisme dat toen in het boekenlandschap heerste. Optimisme dat het anders kon: de wereld rechtvaardiger, het boekenlandschap sprankelender."
Het Andere Boek werd op verschillende locaties in Antwerpen georganiseerd: de Handelsbeurs, UFSIA, Stadsfeestzaal, Plantijnhogeschool en ten slotte Wereldculturencentrum Zuiderpershuis. Bedoeling was om met spraakmakende lezingen en interviews van en met nationale en internationale auteurs - onder wie drie Nobelprijswinnaars - een groot publiek te lokken. Tot een eind in de jaren 1990 ging dat goed, maar er kwam toch meer en meer sleet op de formule, met stagnerende of zelfs steeds dalende bezoekcijfers als gevolg.
Volgens de organisatie waren vier elementen bepalend in de beslissing om Het Andere Boek dicht te slaan. "Ontluikende talenten en spraakmakende debatten kan je meer dan drie decennia later op vele momenten en podia beluisteren: in bibliotheken en boekhandels, op tal van literaire en culturele evenementen die er intussen zijn bijgekomen. (...) Ten tweede zijn er onze medewerkers. Om jaar na jaar Het Andere Boek voor elkaar te krijgen, konden we op alle vlakken van de inhoudelijke en praktische organisatie op een trouwe kern van vrijwilligers rekenen. Pogingen om onze kern te verjongen gingen de goede richting uit, maar het profiel van de vrijwilliger die zowel inhoudelijk als praktisch ter beschikking kan staan, blijkt niet vanzelfsprekend. Dat enkele kernmedewerkers recentelijk professioneel het roer omgooiden, vormde de trigger van ons denkproces.
Ten derde: hoewel het totaal aantal bezoekers status quo bleef, begon de laatste edities het aantal betalende bezoekers te dalen. Daardoor werd Het Andere Boek sterker afhankelijk van subsidies en dus groeide het financiële risico dat de Raad van Bestuur telkens moest nemen. Ten vierde bleek het de afgelopen edities alsmaar moeilijker om internationaal vermaarde pennen naar Antwerpen te halen. (...) Noch onze aanleg van een fonds om de uitgevers in een gedeelde verantwoordelijkheid financieel bij te springen, noch de bereidheid van partners om hetzelfde te doen, waren voldoende om het de uitgevers mogelijk te maken internationale ruim bekende auteurs naar Antwerpen te halen."

Tags: Boekenbeurzen, Literaire evenementen
Geplaatst door Hans Cottyn - foto Zuiderpershuis, sinds enige jaren de vaste locatie van Het Andere Boek op 06-02-2010 om 16:20
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening