'Karen Blixen liep Nobelprijs mis door Deense nationaliteit'

De Deense schrijfster Karen Blixen (1885-1962) heeft in 1959 de Nobelprijs voor de literatuur gemist omdat het Noorse comité bevreesd was beschuldigd te worden van 'Scandinavisch favoritisme', zo blijkt uit recent vrijgegeven documenten van het Nobelarchief die The Copenhagen Post kon inkijken. De auteur van het in 1985 succesvol verfilmde Out of Africa (Den afrikanske farm, dat Blixen in 1937 publiceerde onder haar pseudoniem Isak Dinesen) was al in 1957 bij de laatste vier kanshebbers voor de gegeerde prijs, maar toen won uiteindelijk Albert Camus.
Twee jaar later werd Blixen door de meerderheid van het viertallige Nobelprijscomité in Stockholm naar voren geschoven als laureate. Maar de Academie, die uiteindelijk moet beslissen wie de prijs krijgt, volgde de voorkeur van het Comité uitzonderlijk genoeg niet. Toenmalig Comitélid Anders Österling had Blixen voorgedragen: "Ik wil benadrukken dat als de prijs naar de nu 74-jarige auteur moet gaan, dan zonder uitstel moet gebeuren." Zijn voorstel kreeg de steun van twee andere Comitéleden, Sigfrid Siwertz en Hermann Gullberg. Maar het vierde lid, Eyvind Johnson, trok voluit de kaart van de Italiaanse dichter Salvatore Quasimodo, met het argument dat Scandinavische auteurs op dat moment al vier keer meer de Nobelprijs hadden gewonnen als niet-Scandinaven.
Johannes Riis, directeur van uitgeverij Gyldendal, hecht geloof aan de documenten. "De Academie had blijkbaar schrik om provincialistisch over te komen. Ze moesten de wijde wereld in trekken en aantonen dat de horizon verder reikte dan de noordelijke landen. En zo werd de fout gemaakt, want natuurlijk moest Karen Blixen de Nobelprijs gekregen hebben." Blixen stierf in 1962. Haar geboortehuis ten noorden van Kopenhagen is een bekende toeristische trekpleister.

Tags: Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 02-02-2010 om 15:24
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening