'René Descartes vergiftigd door katholieke priester'

De Franse filosoof en wiskundige René Descartes (1596-1650) zou zijn vergiftigd door een katholieke priester, zo concludeert een Zweedse academicus in een nieuwe studie. Lange tijd is aangenomen dat Descartes' dood in Stockholm het gevolg was van een longontsteking. Maar Theodor Ebert, een Duitse filosoof verbonden aan de universiteit van Erlangen, beweert nu dat Descartes stierf nadat hij een met arseen vergiftigde wafel had gekregen van de Franse katholieke priester Jacques Viogué. Viogué, die in Stockholm katholiek missiewerk deed, vergiftigde Descartes omdat hij vreesde dat de radicale Cartesiaanse theologische ideeën de Zweedse koningin zouden kunnen beïnvloeden in haar katholieke bekering. Descartes was in 1649 aangezocht als privéleraar van de koningin.
Ebert verwerpt de sinds lang aangenomen doodsoorzaak na lezing van een brief van Descartes' dokter Jan van Wullen. Hij had in de urine van Descartes namelijk bloed aangetroffen, iets wat volgens Ebert niet typisch is bij een longontsteking, maar wel bij een arseenvergiftiging. Zie Le Nouvel Observateur en The Guardian. (Schilderij: Portret van Descartes door Jan Baptist Weenix)

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 15-02-2010 om 17:48
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening