'Stieg Larsson was een middelmatig journalist'

Succesauteur Stieg Larsson krijgt het postuum zwaar te verduren.?In Zweden haalt een geruchtmakende biografie van Kurdo Baksi zijn reputatie als journalist door het slijk en er wordt ook beweerd dat Larssons partner Eva Gabrielsson mee de pen van de Millennium-trilogie zou hebben vastgehouden.

Het eerste bommetje onder de gedegen reputatie van de in 2004 overleden Larsson kwam van journalist Kurdo Baksi.?In zijn pas verschenen biografisch portret Min vän Stieg Larsson (Mijn vriend Stieg Larsson) beweert Baksi dat Larsson een "middelmatig journalist" was, die het niet te nauw nam met de objectiviteit en er zelfs niet voor terugdeinsde om artikelen te verzinnen en fors aan te dikken.Baksi ontmoette Larsson in de jaren negentig.?Beiden waren geëngageerd in de strijd tegen racisme en extreem rechts en raakten bevriend.?Ze noemden elkaar ‘grote broer' en ‘kleine broer'. Maar dat belet Baksi niet om nu na te trappen over Larssons periode als journalist bij het Zweedse persagentschap Tidningarnas Telegrambyra (TT). Hij zegt dat Larsson in zijn stukken "erg partijdig" was, onder meer over zijn activiteiten bij het antifascistische magazine Expo.

Eva Gabrielsson, de partner van Larsson, is ziedend over de aantijgingen en sprak op de Zweedse televisie van "laster" en "een karaktermoord".?Gabrielsson, die dertig jaar met Larsson samenleefde, is zelf ook bezig aan een boek met de werktitel The Year after Stieg waarin ze haar versie over de Larssonsaga wil serveren.?Kenneth Ahlhorn, de voormalige rechtstreekse chef van Larsson bij TT, neemt Larsson in de krant Dagens Nyheter in verdediging. "Elk bericht van Larsson kreeg groen licht van de directie." Een ander geluid klinkt bij Anders Hellberg, die de hypothese van Baksi bijvalt. Hellberg was destijds ook een collega bij het persagentschap en bevestigt dat Larsson - die er onder meer graficus en researcher was - geen al te beste schrijver was en dat "zijn stijl en syntaxis schamel" waren, hoewel hij wel "een menselijke Wikipedia" was. Volgens Hellberg is het duidelijk: Eva Gabrielsson is de eigenlijke auteur van de Millennium-trilogie, iets wat ook Baksi veronderstelt. Gabrielsson heeft altijd toegegeven dat ze mee research deed en Larssons manuscripten herlas. Maar meeschrijven??Nee, dat spreekt ze nu formeel tegen.?Ze belooft opening van zaken in haar nakende boek. Het biografisch portret van Baksi verschijnt in mei bij Signature.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-01-2010 om 14:07
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening