'Te pornografisch' Anne Frank-dagboek blijft toch toegankelijk voor scholieren

Een schooldistrict in de Amerikaanse staat Virginia was van plan Het Dagboek van Anne Frank uit zijn curriculum te schrappen en uit de schoolrekken te verwijderen, zo meldde deze week de plaatselijke krant Star-Exponent. Dat gebeurde na klachten van ouders, die "te seksueel expliciete passages" hadden ontdekt in het dagboek van het Joodse meisje, dat tijdens WO II ondergedoken leefde in Amsterdam, in wat later bekend werd als Het Achterhuis. Maar nadat het nieuws van de aanstaande verwijdering wereldwijd ruchtbaarheid kreeg, is de beslissing teruggedraaid en blijft het boek voorlopig nu toch beschikbaar voor studenten en leraren in de Culpeper County Public School, schrijft de Star Exponent.

De districtsraad van Culpeper County besloot aanvankelijk gehoor te geven aan de klachten van de ouders. In een passage beschrijft Frank, die zich toendertijd als puber in haar seksuele ontdekkingsjaren bevond, naar de mening van de klagers al te impliciet de morfologie van de vagina. Zo stelt ze met verbazing vast "hoe klein het gaatje beneden is" en hoe zij zich niet kan voorstellen "dat er een man kan inkomen, laat staan een baby kan uitkomen".
Anne Frank overleed in maart 1945 in het KZ van Bergen-Belsen. Amazon.com meent dan weer te weten dat haar dagboek een van de meest door scholen verbannen boeken is wegens "te deprimerend voor studenten". Zie het bericht in De Morgen en deredactie.be.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-01-2010 om 14:56
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening