Amazon haalt bakzeil in conflict met Macmillan

In het conflict over de prijszetting van e-boeken haalt internetgigant Amazon bakzeil tegenover Macmillan, een van de grootste Amerikaanse uitgevers met belangrijke imprints als Farrar, Straus and Giroux, Tor en Picador. Daarmee lijkt de krachtmeting tussen oude en nieuwe media uit te draaien in het voordeel van de 'traditionele' uitgeverij. Amazon blokkeerde afgelopen weekend een tijdlang de verkoop van boeken van Macmillan omdat die laatste een hogere prijs wilde aanrekenen voor e-boeken die voor de Kindle van Amazon werden verkocht. De uitgeverij eiste het recht om zelf de prijs voor het elektronische boek te kunnen bepalen, terwijl Amazon de afgelopen maanden en jaren titels simpleweg aan 9,99 dollar verkocht. Als gevolg van het conflict verwijderde de internetverkoper Macmillantitels van de ‘verlanglijsten' van gebruikers van de e-reader Kindle. Onder meer Wolf Hall van Hilary Mantel, dat de Booker Prize won, werd zo niet langer aangeboden.
De directeur van Macmillan reisde in allerijl maar tevergeefs naar het Amazonhoofdkwartier in Seattle om de zaken uit te praten, met de verkoopsstop als gevolg. Maar even snel gaf Amazon de eerste krimp in de 'staring contest': "We hebben duidelijk gemaakt dat we het absoluut niet met Macmillan eens zijn door de verkoop van hun titels stop te zetten. Maar we beseffen dat we uiteindelijk zullen moeten capituleren en Macmillans voorwaarden aanvaarden omdat ze nu eenmaal een monopolie hebben op hun eigen titels. We zullen die e-boeken moeten aanbieden tegen prijzen die volgens ons onaanvaardbaar hoog zijn."
De gevolgen van de clash zijn niet min voor Amazon. Macmillan sloot inmiddels een deal met Apple, die met zijn zopas gelanceerde iPad een te duchten concurrent wil worden voor de Kindle. De Macmillantitels die voor de iPad verkrijgbaar zijn, kosten meer dan 9,99 dollar, de bovengrens voor e-boeken die Amazon hanteert. De beurs strafte Amazon twee dagen op rij af. Het aandeel noteerde op Wall Street circa 15 procent lager dan vorige week. Anderzijds hebben Kindlegebruikers opgeroepen om de e-boeken die meer kosten dan 9,99 dollar te boycotten. En ook magnaat Rupert Murdoch, grote baas van HarperCollins, mengt zich ondertussen in het debat. Hij kondigde aan de prijsafspraken met Amazon opnieuw te willen onderhandelen. "We houden niet langer van het model om alle boeken aan 9,99 dollar te verkopen."
In de lage landen wordt tussen auteurs, uitgevers en boekverkopers eveneens duchtig gedebatteerd over hoeveel een e-boek moet kosten, en hoeveel elke partij daarbij kan krijgen of opeisen. Je zou het in de heisa nog vergeten, maar ondertussen zijn veel boeken ook nog steeds op papier verkrijgbaar. Zie onder meer Yahoo, NRC Boeken, The Guardian en Mediabistro.

Tags: Boekhandel, Digitalisering, Polemiek, Uitgeverijen
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-02-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening