Antwerpse Provinciale Letterkundeprijzen naar Tollebeek, Van der Aa en Kregting

De Provincie Antwerpen heeft de laureaten bekendgemaakt van de Provinciale Prijzen voor Letterkunde 2009 in drie categorieën. De prijs voor een essay was bestemd voor het boek Fredericq en zonen. Een antropologie van de moderne geschiedwetenschap van historicus Jo Tollebeek. Hij fungeerde onlangs samen met Henk te Velde als redacteur van Het geheugen van de Lage Landen, een uitgave van Ons Erfdeel.
De prijs voor een monografie gaat naar Manu van der Aa, voor zijn biografie van de dichteres Alice Nahon: Ik heb de liefde liefgehad. Over het leven van Alice Nahon. De jury loofde: "Door de mythe die rond haar persoon gaandeweg werd gecreëerd, door haar familie, vrienden en vereerders uit haar eigen ideologische katholieke zuil, bestaat van haar een beeld dat totaal niet aan de werkelijkheid beantwoordt. Van der Aa doorprikt die mythes met nieuw ontdekte feiten." De prijs voor een verzenbundel is toegekend aan Dood vogeltje. Vluchtstroken van Marc Kregting. Elke laureaat ontvangt een bedrag van 2.480 euro.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-01-2010 om 11:45
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening