Biopic over Allen Ginsberg in première gegaan

Deze week is op het Amerikaanse Sundance Film Festival een biopic in première gegaan over de legendarische beat poet Allen Ginsberg. De film, geschreven en geregisseerd door Rob Epstein en Jeffrey Friedman, spitst zich toe op de commotie die Ginsbergs gedicht Howl teweegbracht, nadat hij het in oktober 1955 in San Francisco voor het eerst ten gehore had gebracht. Het gedicht, waarin homoseksualiteit, drugs en ras ter sprake kwam, was een aanklacht tegen een te materialistische en conformistische samenleving. Ginsberg werd na verschijning van Howl and Other Poems aangeklaagd wegens obsceniteit. Uitgever Lawrence Ferlinghetti en Ginsberg werden uiteindelijk vrijgesproken. Howl and Other Poems werd een van de manifesten van de beatgeneratie, samen met Naked Lunch van William Burroughs en On the Road van Jack Kerouac. De hoofdrol in de film wordt vertolkt door James Franco.
De film zou oorspronkelijk een documentaire worden. Acht jaar geleden zochten de erven-Ginsberg contact met Epstein en Friedman, met het verzoek een documentaire te maken over Howl, naar aanleiding van de toen naderende 50ste verjaardag van de verschijning van de bundel. Maar dat project leidde uiteindelijk tot een biografische film over Ginsberg. Epstein en Friedman zijn niet de minsten: ze ontvingen Oscars en Emmy's voor hun oeuvre waaronder The Times of Harvey Milk, over de eerste openlijk homoseksuele man die in Californië verkozen werd tot stadsbestuurder, en The Celluloid Closet. Wanneer Howl in Europa de bioscoopschermen bereikt, is nog niet bekend.

Tags: Amerikaanse literatuur, Boek en film
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 24-01-2010 om 13:20
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening