Brieven van J.D. Salinger komen aan de oppervlakte

Elf brieven van de hand van de onlangs op 91-jarige leeftijd overleden Amerikaanse schrijver J.D. Salinger worden binnenkort in de openbaarheid gebracht, zo meldt de New York Times. De correspondentie dateert uit de periode tussen 1951 en 1993 en wordt binnenkort tentoongesteld in de Morgan Library and Museum, in New York (Manhattan). Het museum verwierf de brieven in 1998 door een gift via Carter Burden. De brieven geven onder meer een inzicht in de schrijfgewoonten en het intieme leven van de auteur van The Catcher in the Rye, die zoals bekend vanaf 1965 niets meer publiceerde. Ze waren bestemd voor de kunstenaar en boekcoverontwerper E. Michael Mitchell, een van de nauwe vrienden van Salinger. Mitchell maakte onder meer de beroemde paardencarrouselcover voor The Catcher in the Rye. Salinger meldt er onder meer in dat hij nooit is opgehouden met schrijven, dat zijn werkdag begon om zes uur 's morgens (of ten laatste zeven uur) en slechts werd onderbroken "indien dat echt nodig" was. Ook tonen ze Salingers eeuwige fascinatie voor de toenmalige popcultuur en politiek en zeggen ze veel over zijn verhouding tot New York en zijn kinderen. Zolang Salinger in leven was, werden de brieven in de Morgan Library met de grootste omzichtigheid bewaard, uit vrees voor lekken. Sinds de dood van Salinger nemen de speculaties hand over hand toe over een berg ongepubliceerde manuscripten. The Times heeft intussen een galerij met familiefoto's van Salinger te kijk gezet.

Tags: Amerikaanse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-02-2010 om 17:20
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening