British Library biedt gratis e-boeken aan

De British Library gaat dit voorjaar 65.000 titels uit de eigen collectie gratis aanbieden als e-boeken, zo meldt The Times. Het betreft rechtenvrije fictietitels uit de negentiende eeuw van auteurs als Charles Dickens, Jane Austen en Thomas Hardy (foto). De boeken zijn alleen te lezen op de Kindle, de e-reader van Amazon. De kosten van het project worden gedragen door computergigant Microsoft. De boeken worden in hun oorspronkelijke vorm aangeboden, met de historische fonten en illustraties.
Door historische boeken te bevrijden van de planken, zullen we de toegang tot de meest geweldige bibliotheek ter wereld radicaal veranderen", zei hoofdbibliothecaresse Lynne Brindley. Microsoft en de British Library, die wettelijk verplicht is om van elk boek dat in Engeland verschijnt minstens een exemplaar te kopen, zijn al drie jaar bezig met het scannen van de collectie. Men begon met de negentiende-eeuwse titels omdat daar geen copyright meer op rust, en de boeken dus gratis kunnen worden aangeboden. Zo'n 35 tot 40 procent van de boeken die de British Library bezit, is niet te verkrijgen in andere bibliotheken, en moeilijk of niet te vinden in antiquariaten of op internet. In een later stadium wil de British Library ook recentere titels aanbieden.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-02-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening