Carolina Trujillo is winnaar van BNG Nieuwe Literatuurprijs

De Nederlandse schrijfster van Uruguyaanse afkomst Carolina Trujillo is de laureaat van de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2009 met haar roman De terugkeer van Lupe García (J.M. Meulenhoff). Juryvoorzitter Peter Rehwinkel maakte dit nieuws in de vooravond bekend in de concertzaal van Odeon te Amsterdam. Carolina Trujillo, die eerder genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs, is de vijfde winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Ze ontvangt 15.000 euro en een sculptuur, gemaakt door Theo van Eldik. De terugkeer van Lupe García is pas haar tweede roman, maar "haar toon en stijl bulken van karakter", aldus de jury. "Bovendien heeft ze sinds haar debuut, De bastaard van Mal Abrigo, aan verhaaltechniek gewonnen": "In een vinnig Nederlands laat ze Gono, een loser in een niet nader genoemd Latijns-Amerikaans land dat zijn wonden likt na een brutale rechtse dictatuur, vertellen over zijn jeugdliefde, Lupe García. Spannend, gedurfd, filmisch en brutaal zet Trujillo personages neer die zich niet licht laten vergeten. Met goed gedoseerde humor en wrange ernst presenteert de winnaar een verhaal met een pointe, een plotroman over een milieu dat voor veel lezers onbekend is."
De vijf andere genomineerden waren Mark Boog (Ik begrijp de moordenaar, Cossee), Jan van Mersbergen (Zo begint het, Cossee), Henk van Straten (Smet, Lebowski), Annelies Verbeke (Vissen redden, De Geus) en Robbert Welagen (Verre vrienden, Nijgh & Van Ditmar).

De BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2009 is een oeuvreprijs die Nederlandstalige auteurs jonger dan 40 jaar bekroont. De principes zijn redelijk ingewikkeld: ze mogen niet meer dan twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; nog niet doorgebroken zijn en geen grote literaire prijs hebben gewonnen. De prijs ging eerder naar Esther Gerritsen, Yves Petry, Sanneke van Hassel en Rachida Lamrabet. De jury, onder voorzitterschap van Peter Rehwinkel, bestond dit jaar uit vier jonge recensenten: Eva Berghmans (De Standaard), Maarten Moll (Het Parool), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant) en Gert Jan de Vries (NRC Handelsblad).

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2010 om 16:12
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening