Damse Stadsdichter Frank Adam schrijft over sluiting legerkazerne

Vanmorgen presenteerde auteur-theatermaker Frank Adam in zijn hoedanigheid van stadsdichter van Damme zijn vijfde stadsgedicht, ‘Requiem voor een bataljon'. Hij deed dat in de aanwezigheid van minister van Defensie Pieter De Crem, die in een recente reorganisatie van het leger besliste ook de kazerne van Sijsele-Damme te zullen sluiten.
Het in Sijsele-Damme gelegerde 51ste Bataljon Logistiek van de Belgische Landmacht wordt na de komende Afghanistan-missie (maart-juni 2010) volgens het hervormingsplan van de minister ontbonden. Met zijn gedicht vraagt Frank Adam aandacht voor de sociale problematiek, veroorzaakt door het hervormingsplan, en verzoekt hij om duidelijkheid omtrent de toekomst van de militairen.
Adam volgde met het 51ste onderdelen van de Afghanistanopleiding, vroeg militairen naar hun taken, motivatie, sterke en emotionele verhalen tijdens vorige missies, en peilde naar hun reacties op de lopende legerhervormingen. Model voor het gedicht stonden grafstenen van Romeinse oorlogsveteranen. ‘Requiem voor een bataljon', met als aanhef 'Wij lesten de dorst van tanks, jeeps en brommers...', werd door Michel Perquy ook in het Frans vertaald. Eerder schreef Adam drie stadsgedichten tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. Hij droeg ze op aan actiegroep 't Groot Gedelf. De zogenaamde ‘kanaalgedichten' worden in het eerstkomende nummer van de Poëziekrant gepubliceerd. (Foto Frank Adam: Rik Theunis)

Tags: Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-01-2010 om 14:03
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening