Deining over 'te politiek correcte censuur' bij heruitgave Joseph Conrad

In de Verenigde Staten is deining ontstaan over ‘te politiek-correcte censuur' bij de heruitgave van een boek van de beroemde Pools-Engelse schrijver Joseph Conrad (1857-1924). De obscure Nederlandse evangelische uitgeverij WordBridge Publishing publiceert Conrads in 1897 verschenen The Nigger of the Narcissus nu onder de titel The N-word of the Narcissus. De roman vertelt over de belevenissen van een zwarte West-Indische man op het Britse zeeschip de Narcissus, dat met muiterij krijgt te kampen. Telkens het woord ‘nigger' (‘nikker') in het verhaal voorkomt, heeft de uitgever de term vervangen door ‘N-word'. Een aantal Amerikaanse critici zijn niet te spreken over de ingreep, zo meldt de nieuwszender Fox News. Zij zijn van oordeel dat de aangepaste titel minstens even discriminerend is als de beledigende term ‘nigger'. Zo vindt Niger Innis, woordvoerder van het Congress of Racial Equality, een New Yorkse mensenrechtenorganisatie, de heruitgave ‘bespottelijk": "Ik noem het censuur. Want door het verdoezelen van een woord, schuif je niet zomaar de geschiedenis onder de mat. Moet je het woord ‘nigger' dan ook gaan schrappen uit de boeken van Mark Twain of Alex Haley [de zwarte auteur van het slavenepos Roots]? Het heeft geen zin om de geschiedenis terug te spoelen." Innis voegde er nog aan toe dat blanken moeten uitkijken met dergelijke ingrepen. "Door deze paternalistische aanpak behandel je zwarten net als kinderen." Toch meent Hilary Shelton van de zwarte mensenrechtenorganisatie NAACP dat de ‘gekuiste' versie mogelijk moet zijn. "Je kunt immers ook de originele versie nog kopen." The Nigger of the Narcissus, dat overigens oorspronkelijk The Children of the Sea heette, is een van de vroege werken van Conrad, die vooral beroemd werd met Heart of Darkness (1899) waarin hij onder meer het (Belgische) koloniale imperialisme in Congo aan de kaak stelde. Volgens Word Bridge-uitgever Ruben Alvarado kadert zijn heruitgave in een serie klassieke teksten "met een boodschap voor de moderne mens." Hij zegt dat hij het woord ‘nigger' uit de tekst verwijderde, omdat hij er zich bij het lezen te veel aan ergerde.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-01-2010 om 10:40
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening