Dichter Christopher Reid winnaar van Costa Book of the Year Award

De 60-jarige Britse dichter Christopher Reid is gisteravond in Londen bekroond met de Costa book of the Year Award, een van Engelands belangrijkste literaire prijzen, goed voor 30.000 pond en uit de band springende verkoopcijfers. Reid werd met zijn bundel A Scattering uitgeroepen tot de overall winnaar, nadat eerder deze maand al de laureaten in de categorieën proza, kinderboek, poëzie en biografie werden bekendgemaakt.
Reid treedt daarmee in de voetsporen van Douglas Dunn, Ted Hughes en Seamus Heaney en wordt pas de vierde dichter die de Costa Book of the Year Award (de voormalige Whitbreadprijs) op zijn naam schrijft. In zijn bundel A Scattering brengt Reid in intense en persoonlijke gedichten een hommage aan zijn vrouw, die in 2005 aan kanker overleed. Prozaschrijfster Josephine Hart, die het panel voorzat, zegt dat Reid met de gedichten op gelijke hoogte klimt van dichters als Yeats en Browning. "Het is een onthutsende leeservaring en elk jurylid was van oordeel dat dit het boek was dat we iedereen zouden willen laten lezen." Reid kreeg een "substantiële" meerderheid achter zich van de elf juryleden (waaronder Spandau Ballet-voorman Gary Kemp). Reid stak daarmee favoriet Colm Toibin de loef af, die met zijn roman Brooklyn de meeste kansen werd toegedicht. Maar zoals zo vaak ontglipte Toibin op de valreep een topbekroning, al behaalde hij eerder natuurlijk wel de prijs in de categorie proza. Zie de berichtgeving bij The Independent en BBC News.

Tags: Poëzie, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-01-2010 om 13:59
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening