Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren krijgt grondige facelift

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren heeft zijn website grondig op de schop genomen en lanceert vandaag zijn nieuwe versie. Het voorkomen van de site kreeg niet alleen een andere vormgeving van Marise Knegtmans, ook het gebruiksgemak en de doorzoekbaarheid is aanzienlijk toegenomen. Er zijn diverse downloadfaciliteiten, de weergave van de teksten is voorzien van een extra kolom links met bijvoorbeeld de mogelijkheid om meteen informatie over de auteur te raadplegen en er zijn talloze andere zoekmogelijkheden aan de site toegevoegd. De voornaamste zijn het 'snelzoeken op auteurs' en het 'snelzoeken op titels'. Ook het printen van teksten vanuit de html-versie is nu mogelijk inclusief de gehele tekst van de noten.
Daarnaast is www.dbnl.org ook compacter geworden. Er kan makkelijker en sneller door de site bewogen worden, en de uitklapbare 'snelnavigatie' bovenin alle pagina's van de site is daarbij extra behulpzaam, naast een eveneens uitklapbaar menu voor 'zoeken'. Gebruikers worden opgeroepen om suggesties te geven. De DBNL telt in januari 2010 1,5 à 2 miljoen pagina's in XML en heeft 20.000 Nederlandstalige auteurs online. De website bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks, naast een groot aantal studies en primaire bronnen op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuur- en literatuurgeschiedenis en werd opgericht in 1999. Zie ook het bericht bij Boekendingen dat er op wijst dat de afbeeldingen bij de publicaties ook in de nieuwe site niet worden getoond, uit vrees voor copyrightproblemen (zie ons eerder bericht).

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-01-2010 om 14:22
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening