Directeur Letterkundig Museum maakt reis langs 100 schrijversgraven

Op 4 maart 2010 vindt de opening plaats van de nieuwe vaste opstelling van het Letterkundig Museum in Den Haag, Het Pantheon. 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur. Ter gelegenheid hiervan doet Aad Meinderts, de directeur van het Letterkundig Museum, in de maand februari een ongewone queeste. Hij zal op de graven van de 100 Pantheon-auteurs een witte roos leggen, bij wijze van eerbetoon. Een passant in de buurt van het bezochte kerkhof of gedenkmonument zal een fragment voorlezen uit het werk van de betreffende schrijver of dichter. De 100 zorgvuldig gekozen citaten, door ‘gewone lezers' voorgelezen, vormen samen een bloemlezing uit de Nederlandse literatuur.
Meinderts' reis blijft niet beperkt tot Nederland en België. Hij zal onder meer ook Jeruzalem (Jacob Israël de Haan), Auvers-sur-Oise (Vincent van Gogh), Bazel (Erasmus), Bergen Belsen (Anne Frank), Formentera (Bert Schierbeek), Suriname (Albert Helman), Ghana (Willem Godschalck van Focquenbroch) en Greystones (Marten Toonder) aandoen. Op volle zee wordt niet alleen hulde gebracht aan Cola Debrot en J.H. Leopold, maar ook aan H. Marsman, die in 1940 om het leven kwam toen hij, de oorlog ontvluchtend, van Frankrijk naar Engeland overstak. De literaire reis is te volgen via Twitter en via de website http://www.wievolgt.com/. De belevenissen, foto's en filmopnamen worden uiteindelijk samengebracht in een virtuele expositie. (Foto: graf van Gerard Reve, Machelen aan de Leie)

Tags: Boekencuriosa, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-01-2010 om 13:40
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening