Franse literaire voorjaar in teken van herdenking Albert Camus

Op 4 januari 1960 kwam de Franse schrijver en Nobelprijswinnaar 1957 Albert Camus (1912-1960) om het leven bij een verkeersongeval. Ook zijn vriend Michel Gallimard, neef van de stichter van het uitgevershuis Gallimard, verongelukte daarbij. De Franse literaire wereld herdenkt dit jaar op allerlei manieren deze tragische gebeurtenis, 50 jaar geleden. Le Monde geeft een overzicht van wat er zoal te verschijnen valt en wijst erop dat vooral uitgeverij Gallimard fors uitpakt met heruitgaves, pockets en aanverwante. "Het gaat dan ook om zwaar symbolische geschiedenis voor onze uitgeverij", zegt Yvon Girard, adjunct van uitgever Antoine Gallimard.
In pocketformaat is Camus een van de best verkopende Franse auteurs. In de reeks Folio, waar zijn boeken ook sinds 1972 worden herdrukt en waarin 29 titels van Camus beschikbaar zijn, haalden Camus' drie bekendste titels L'Etranger , La Peste en La Chute respectievelijk verkoopcijfers van 6,6 miljoen (méér dan Le Petit prince van Saint-Exupéry), 3,6 miljoen en 1,25 miljoen exemplaren. L'Etranger, dat verplichte schoollectuur is, haalt per jaar 180.000 exemplaren en is vertaald in 56 talen.

Het herdenkingsjaar brengt een indrukwekkende rist herdenkingsstudies en monografieën, met als hoogtepunt een Dictionnaire Albert Camus, onder redactie van Jeanyves Guérin, in de reeks Bouquins. In de reeks Folio Biographie verschijnt Albert Camus van Virgil Tanase. Verder komt Gallimard met een heruitgave van La Postérité du soleil, oorspronkelijk verschenen in 1965, dankzij René Char, met foto's van Henriette Grindat. Alain Vircondelet, die ook een biografie over Françoise Sagan schreef, komt met de levensbeschrijving Albert Camus, fils d'Alger. Ook Stéphane Babey legt de klemtoon op de Algerijnse periode met Camus, une passion algérienne evenals José Lenzini met Camus et l'Algérie en Les derniers jours de la vie d'Albert Camus.
Ongeveer alle Franse denkers van statuur ventileren dezer dagen overigens in krant- en weekblad hun mening over Camus en zowel Magazine Littéraire als Lire hebben een speciaal nummer aan de auteur gewijd. Zie ook dit artikel in Le Monde Diplomatique van Albert Zaretsky, auteur van Albert Camus. Elements of a Life.
En hoe zit het met het voornemen van president Sarkozy eind vorig jaar om het stoffelijk overschot van Camus op te nemen in het Panthéon, het beroemde Parijse monument waar 72 andere Franse grootheden en schrijvers rusten? De zoon en dochter van Camus zijn nog altijd hopeloos verdeeld over de kwestie en hebben hun toestemming nog niet gegeven voor de overbrenging, die gepaard gaat met een pompeuze plechtigheid. Zie ons eerder bericht over de zaak.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-01-2010 om 12:01
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening