Gerd Segers bekroond met Parnassusprijs van VFL

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) heeft op zijn nieuwjaarsreceptie Gerd Segers gehuldigd met de Parnassusprijs, vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de letteren in Vlaanderen. De Parnassusprijs werd door het VFL in het leven geroepen "om personen te eren die zich opmerkelijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de Vlaamse literatuur zonder zichzelf in de schijnwerpers te plaatsen." De eerste Parnassusprijs, waaraan geen geldprijs verbonden is, wel een kunstwerk ter aandenken, werd in 2009 toegekend aan Adriaan Raemdonck die een tekening kreeg van Pjeeroo Roobjee. Dit jaar valt de eer te beurt aan Gerd Segers.
Gerd Segers is initiatiefnemer van Revolver, het driemaandelijks literair tijdschrift dat hij samen met François De Bauw in 1968 opzette en waarvan Jan Vanriet vanaf 1972 voor de coveropmaak zorgde. Met het onlangs verschenen nummer 144 zette Gerd Segers een punt achter de lange geschiedenis van dit blad (zie hier). was een tijdschrift dat niet alleen themanummers bracht over gecanoniseerde Vlaamse auteurs als Ivo Michiels, Gerard Walschap, Willem Elsschot, Hugo Claus, H.C. Pernath en Gaston Burssens, het heeft ook het nieuw realisme in de poëzie gepromoot en De Nieuwe Visie in de schilderkunst. "Gerd Segers is een dubbeltalent: hij is beslagen in de literatuur, nationaal en internationaal, maar hij kan ook aangeven wie echt wat representeert in de beeldende kunst, nationaal en internationaal zonder zich de allures van kunstpaus te moeten aanmeten", aldus Joris Gerits, afscheidnemend voorzitter van het VFL in zijn laudatio.
Jan Vanriet, compagnon de route Van Segers, heeft de Parnassusprijs vormgegeven. Het werd een tekening uit het boek ‘Een Winterreise' dat hij samen met Nooteboom maakte. De tekening stelt de dichter Armando voor, dwalend tussen de berken. Eerder kreeg Segers ook al de PEN-prijs.

Tags: Literaire prijzen, Letterenbeleid
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 22-01-2010 om 12:56
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening