Ian Mc Ewan sluit rechtstreekse e-bookdeal met Amazon

De Britse schrijver Ian McEwan heeft, tot verrassing van zijn vaste uitgevers en agent, een rechtstreekse, lucratieve deal afgesloten met internetboekhandel Amazon.com. Dankzij de overeenkomst, die werd onderhandeld via de kleine e-bookfirma Rosetta Books, verdubbelt Mc Ewan de royalty's die hij puurt uit de elektronische versies van zijn backlist.?Het gaat om vijf vroege boeken, waaronder het ook verfilmde The Cement Garden en The Child in Time. De voormalige Booker Prizewinnaar is de eerste Britse mainstreamauteur die een dergelijke demarche neemt.?Voortaan verdient McEwan aan de verkoop van zijn e-books vijftig procent, en dat is het dubbele van de 25 procent die Britse auteurs nu in het laatje krijgen. Het was Mc Ewans agent die in The?Times het intussen druk becommentarieerde nieuws onthulde. De krant wijst erop dat de deal (die al van deze zomer zou dateren) aansluit bij de eisenbundel van de Britse auteursvereniging, The Society of Authors. Zij overkoepelt 8.500 auteurs en ijvert er al langer voor dat schrijvers een groter deel van de opbrengst uit hun e-books krijgen.?Ze vindt dat 50 procent royalty's standaard zou moeten zijn, en dat topauteurs zelfs recht hebben op 75 procent.?De campagne kreeg de steun van historicus Anthony Beevor en Martin Amis. Met een alom voorspelde doorbraak van het digitale book in zicht is McEwans contract mogelijk een belangrijk precedent.?Nu een topschrijver het financiële heft in eigen hand neemt, zien waarnemers er een signaal in dat de verhouding tussen auteur en hun (papieren) uitgevers zwaar onder druk staat. Anderen vermoeden dat enkel topauteurs zich een dergelijke stap kunnen veroorloven. Zie NRC Boeken voor meer details over de Nederlandse situatie.

Tags: Digitalisering, Engelse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-01-2010 om 14:37
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening