Jiddische schrijver Abraham Sutzkever (96) overleden

In Tel-Aviv is deze week de Joodse dichter van Poolse afkomst Abraham Sutzkever op 96-jarige leeftijd gestorven, zo melden diverse Israëlische media. Sutzkever wordt beschouwd als de grootste Jiddische dichter van de twintigste eeuw. Hij werd geboren in 1913 in het stadje Smorgon in het toenmalige Polen, maar verhuisde met zijn ouders al snel naar Vilnius, in het latere Litouwen.
Sutzkever was vanaf de jaren dertig een populair auteur. Zijn teksten werden in het Russisch vertaald door Boris Pasternak, de toekomstige Nobelprijswinnaar Literatuur.
Na de liquidatie van het ghetto van Vilnius door de nazi's, een operatie die Sutzkever als een van de weinigen wist te overleven, dook hij onder in de bossen rond Vilnius en vervoegde hij de rangen van de communistische partizanen. In juli 1944 keerde hij terug naar Vilnius, in 1946 was hij getuige op de processen van Nürenberg. Sutzkever emigreerde in 1947 naar Israël. Daar werd Sutzkever een van de boegbeelden van de Jiddische cultuur. Hij richtte een literaire club op en een Jiddisch tijdschrift. Door de Shoah was de Jiddische cultuur bedreigd geraakt.
Sutzkever was een nauwe vriend van Marc Chagall: hij publiceerde gedichten bij illustraties van Chagall. In 1985 werd hij bekroond met de Israëlprijs voor Jiddische literatuur. De Nederlandse lezer kon kennismaken met Sutzkever via de vertalingen die uitgeverij Vassallucci destijds publiceerde, zie deze recensie in de Volkskrant. Aai Prins schrijft: "Woorden zijn voor hem 'een mijnenveld, één verkeerde stap, één verkeerde beweging, en alle woorden die je een leven lang aan je aderen hebt geregen zullen met jou aan flarden gaan'. Hier spreekt een man die indertijd liever boeken het getto binnensmokkelde dan eten, en die na de oorlog met lede ogen moest aanzien hoe de Russen, die zich al snel als bezetters ontpopten, de door hem geredde 'woorden' alsnog in de ban deden." Meer info over Sutzkever via Haaretz.

Tags: Obituaries, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-01-2010 om 13:12
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening