Lost Booker Prize bekroont romans uit 1970

De organisatoren van de Britse Booker Prize komen met een ongewoon initiatief: veertig jaar na dato wordt de Booker Prize voor het jaar 1970 alsnog uitgereikt. De Lost Booker Prize moet eerherstel bieden voor het feit dat door een reglementswijziging de romans van 1970?"door de mazen van het net" glipten en nooit konden meedingen voor de meest prestigieuze Britse literatuuronderscheiding. 22 vooraanstaande Engelstalige auteurs - sommigen nog in leven, maar het merendeel niet - dingen nu onverwacht toch mee naar een Booker Prize. Een panel van drie juryleden, stuk voor stuk geboren rond 1970, zal in maart de shortlist bekendmaken, waarna het publiek via een stemprocedure op de site een winnaar kan kiezen. Tot de kanshebbers behoren een paar coryfeeën uit de Engelstalige literatuurgeschiedenis: de overleden Iris Murdoch (die de prijs in 1978 kreeg voor The Sea, the Sea), David Lodge, Muriel Spark, Joe Orton, Melvyn Bragg, Patrick White, Patrick O'Brien, thrillerschrijfster Ruth Rendell en Shiva Naipaul, de jongere broer van Nobelprijswinnaar V.S.?Naipaul.
"Ik ben opgetogen dat zo'n opmerkelijk jaar in de Engelstalige letteren eindelijk de erkenning zal krijgen die het verdient", aldus Ion Trewin, literair directeur van de Booker Prize. De lacune in de Booker Prize is te wijten aan het feit dat de jury in 1971 de prijs plots besloot toe te kennen aan het beste boek van het jaar. Tot dan ging de onderscheiding nog naar een boek uit het jaar ervoor.?Gevolg: romans uit 1970 vielen uit de boot.?Want een boek uit 1969 won de prijs in 1970, terwijl in 1971 een boek uit datzelfde jaar bekroond werd. De Man Booker Prize neemt regelmatig initiatieven om zijn verleden warm te houden: zo werd in 1993 al de Booker of Bookers georganiseerd en in 2008, bij de veertigste verjaardag, de Best of the Booker. In beide gevallen werd Salman Rushdie's Midnight Children de winnaar. (Foto: Iris Murdoch)

Tags: Engelse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-02-2010 om 15:11
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening