Louis-Ferdinand Céline speelde een filmrolletje in 1935

De Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) heeft ooit een figurantenfilmrolletje vertolkt in de film Tovaritch (1935) van Jacques Deval, zo heeft het Bulletin Célinien kunnen achterhalen. Al geruime tijd deden er geruchten de ronde dat Céline een filmoptreden zou hebben gemaakt tijdens het interbellum, maar tot voor kort kon daar geen bevestiging van worden gevonden. Onlangs kon een Célinekenner de auteur van Dood op krediet en Reis naar het einde van de nacht identificeren in de film van Deval, waarin het leven van een geëmigreerd koppel Witrussen in Parijs centraal staat. Céline duikt enkele seconden op in de eerste scènes van de film, net op het moment dat hij een kruidenierszaak verlaat en daarbij zelfs gehinderd wordt.
Jacques Deval was een befaamd theaterauteur in de jaren dertig en was goed bevriend met Céline, die zelfs een tijdlang in Beverly Hills in 1934 bij hem woonde. Hij ondernam vergeefse pogingen om in Hollywood interesse los te weken voor een verfilming van Reis naar het einde van de nacht. De cameo van Céline mag dan ook een knipoog heten van Deval. Marc Laudelout, hoofdredacteur van het Bulletin Célinien, zegt dat het document van grote waarde is omdat het de enige filmbeelden zijn die Céline tonen voor de Tweede Wereldoorlog. Zoals bekend schreef Céline tussen 1937 en 1941 enkele rabiaat antisemitische pamfletten.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-02-2010 om 17:27
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening