Mario Vargas Llosa steunt rechtse presidentskandidaat in Chili

De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa heeft in de Chileense hoofdstad Santiago zijn steun verleend aan de rechtse presidentskandidaat Sebastian Pinera. Vargas Llosa is zelf een oud presidentskandidaat van zijn geboorteland Peru. De schrijver van De oorlog aan het einde van de wereld verloor in 1990 die verkiezingen van de later in opspraak gekomen Alberto Fujimori. Nu steunt hij de kandidaat van rechts in Chili, niet zonder de linkse coalitie die het land bestuurt sinds de val van dictator Pinochet in 1990 te hebben geprezen voor de verzoening. Maar links heeft, aldus Vargas Llosa zijn "dynamiek en energie verloren". Pinera staat volgens de auteur voor een "moderne centrum-rechtse koers, liberaal, idealistisch, die de democratie zal versterken en de ontwikkeling van Chili een nieuw elan zal geven".
De schatrijke zestigjarige ondernemer Pinera is bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die volgend weekend worden gehouden, de favoriet om de linkse presidente Michelle Bachelet op te volgen. De kandidaat van links, Eduardo Frei, ligt in de recentste peilingen verschillende procentpunten achter. Het was Bachelet die de schrijver had uitnodigd bij de opening van het Museo de la Memoria, waar de slachtoffers van de dictatuur in Chili, worden herdacht. Ook in Peru bestaat zo'n gedenkplaats. Zie AFP/TV5.

Tags: Latijns-Amerikaanse literatuur, Politiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-01-2010 om 10:24
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening