Martin Amis pleit voor 'euthanasiecellen' in Britse straatbeeld

De Britse auteur Martin Amis is er opnieuw in geslaagd om half Engeland tegen zich in het harnas te jagen. In een interview met The Sunday Times pleitte hij voor de invoering van ‘euthanasiecellen' op de Britse straathoeken. Daar kan de oudere bevolking zichzelf bedaard om het leven laten brengen, met ‘een martini en een medaille' op de koop toe.

Amis, intussen zelf zestig én grootvader, omschrijft de groeiende vergrijzing van de Britse bevolking als een ‘zilveren tsunami' en een tikkende tijdbom. Hij waarschuwt voor een burgeroorlog tussen jong en oud in 2025 als het probleem niet aangepakt wordt. De uitspraken van Amis lokken een golf van verontwaardiging uit bij anti-euthanasiegroepen en ouderen­verenigingen. De timing lijkt goedgekozen, op een paar weken voor de lancering van zijn nieuwe roman The Pregnant Widow.

In zijn provocatieve stijl gooide Amis flink wat olie op het vuur: "Er is een grote bevolkingsgroep op komst van erg oude, demente mensen, te vergelijken met een afschuwelijke invasie van immigranten. De restaurants, cafés en winkels zullen er van uitpuilen. Ik kan me voorstellen dat er binnen tien à vijftien jaar een soort burgeroorlog uitbreekt tussen jong en oud." In 2033 zou volgens prognoses 23 procent van de Britten bejaard zijn, waaronder veel dementerenden. Enfant terrible Amis, zoon van schrijvende brompot Kingsley Amis, kreeg oog voor het thema toen hij geconfronteerd werd met de pijnlijke doodsstrijd van zijn stiefvader Lord Kilmarnock in maart 2009 en met de ziekte van de bevriende schrijfster Iris Murdoch, die in 1999 aan dementie overleed. "Altijd hoop je maar dat het beter zal worden. Maar het betert niet. Het ontkennen van de dood is een regelrechte vloek." Amis bekent dat hij zich ook zorgen maakt over zijn eigen geestesgesteldheid en het verglijden van zijn schrijverstalent: "Schrijvers sterven meestal op hun zeventigste. En als je geest het bovendien begeeft, verlies je je waardigheid." Intussen lokt de ferme taal van Amis in Engeland een vloedgolf van reacties uit. Anti-euthanasiegroepen, welzijnsorganisaties en ouderenverenigingen spreken van "lichtzinnige" en "aanstootgevende" uitspraken. Alistair Thompson van de Care Not Killing Alliance, noemde Amis' denkbeelden "hoogst verontrustend". Thompson vraagt zich ook wat Amis precies voor ogen heeft met zijn euthanasiecellen. "Zijn dat een soort super-wc's waar je oudjes een giftige cocktail aanbiedt?" Maar Amis bleef in The Guardian gisteren bij zijn standpunt, dat, zo zei hij, gedeeltelijk "satirisch" is, maar zeker niet "lichtzinnig". Of hij zelf zou kiezen voor euthanasie? "Er is een bepaald punt waarop je leven in het negatieve overslaat. Als je dat punt kunt herkennen...." Amis, steeds tuk op controverse, liet zich de voorbije jaren al vaak opmerken met boude stellingnames, vooral over de islam.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-01-2010 om 13:49
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening