Multatuli en zijn 'Max Havelaar' grootscheeps herdacht in 2010

In 2010 is het precies 150 jaar geleden dat het beroemde boek Max Havelaar van Multatuli verscheen. Ook is het precies honderd jaar geleden dat het Multatuli Genootschap werd opgericht. Het genootschap voorziet bij die gelegenheid tal van activiteiten in zowel Nederland als België.

In het Algemeen Handelsblad verscheen op 14 mei 1860 een advertentie waarin het boek van Eduard Douwes Dekker werd aangekondigd. De volgende dag was het te koop. Het boek beschrijft het dagelijks leven op de koffieplantages in voormalig Nederlands-Indië. Onder het pseudoniem Multatuli (ik heb veel geleden) kaartte Douwes Dekker de wantoestanden in de Nederlandse kolonie aan.

Op het programma van het Multatulijaar staan onder meer een marathonlezing van het boek op de Hoge School Universiteit Brussel (HUB) op 14 mei. Van acht uur 's ochtends tot middernacht lezen 96 bekende en minder bekende Belgen en Nederlanders ieder tien minuten voor uit Max Havelaar, of de Koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij. Op de lijst van prominente voorlezers staan onder anderen Europees president Herman Van Rompuy, seksuologe Goedele Liekens, zanger Rick de Leeuw en de Belgische minister van Staat Willy Claes. Op 15 mei heeft in de Balie in Amsterdam het symposium De Toekomst van Multatuli plaats. De deelnemers discussiëren over thema's als emancipatie, levenskunst, onderwijs, macht en politiek. Dagvoorzitter is Winnie Sorgdrager, voorzitter van het Multatuli Genootschap. Tal van publicaties worden verwacht waaronder die van historicus Cees Fasseur, naast concerten, lezingen en een tentoonstelling in het Persmuseum in Amsterdam.

 

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 11-01-2010 om 10:34
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening