Naam Victor Hugo moet Franse cultuur in buitenland mee uitdragen

De Franse culturele instellingen in het buitenland worden binnenkort allemaal genoemd naar de Franse schrijver Victor Hugo, auteur van onder meer Les Misérables. Als het van de minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner afhangt zullen zowel Franse culturele centra als instituten in Europa en elders de naam Institut Victor Hugo krijgen. Daarmee volgt Frankrijk het voorbeeld van Spanje met zijn Institutos Cervantès en Duitsland met zijn Goethe-instituten. De nieuwe naam moet de visibiliteit van de Franse culturele acties in het buitenland flink verhogen, zo meldt L'Express. De instituten worden onder de hoede geplaatst van een publieke instelling, de Agence Victor Hugo, die ook commercieel tewerk zal gaan en dient te fuseren met Culturesfrance, dat momenteel nog de internationale Franse culturele uitwisselingen voor zijn rekening neemt. Het nieuwe plan van Kouchner heeft een jaar vertraging opgelopen, omdat het op tegenstand stuitte van de Franse ambassadeurs, die een verlies aan bevoegheden vreesden. Er werd ook lang gebakkeleid over het personeelsstatuut.

Tags: Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-02-2010 om 16:35
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening