Nederlandse interviewlegende Bibeb (95) overleden

De Nederlandse journaliste Bibeb is op 95-jarige leeftijd in Scheveningen overleden. Bibeb, wier echte naam Elisabeth Maria Soutberg-Lampe luidde, verwierf vooral faam met haar diepgaande en lange portretinterviews voor het weekblad Vrij Nederland. Telkens weer slaagde ze erin haar gesprekspartners, veelal bekende Nederlanders, poltici en schrijvers, tot ongeziene openhartigheid te verleiden.?Dat gebeurde via interviewsessies die ettelijke uren maar soms ook wel eens meerdere dagen in beslag namen, als waren het psychiatrische sessies. Zo voelde Maarten 't Hart zich compleet geradbraakt na drie lange gesprekken met Bibeb en noemde Jeroen Brouwers haar een ‘castrerende feeks'. Steeds hield ze zichzelf op de achtergrond en ging ze op zoek naar de menselijke factor.?Haar aanpak maakte school bij een hele generatie interviewers.
Bibeb begon haar journalistieke loopbaan bij het Haarlems Dagblad en het maandblad Oké. Na de Tweede Wereldoorlog belandde zij bij Vrij Nederland, waar zij een van de uithangborden werd. Haar minutieus voorbereide interviews behoorden al spoedig tot de meest gelezen bijdragen van het blad. Vooral haar stijl, compositie en gevoel voor het treffende detail werden geprezen. Behalve die gesprekken schreef Bibeb ook de VN-rubriek Zomaarwatvrouwelijkheid.
Vanaf 1957 werden haar interviews ook gebundeld in diverse boeken.?Bekend zijn bijvoorbeeld de bundels in de Zwarte Beertjesreeks zoals Bibeb in Parijs, Bibeb in Rome en Bibeb in Londen. Bibeb realiseerde zowat zeshonderd interviews en bezocht daarbij ook internationale kunst- en filmiconen als Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Federico Fellini en Marcello Mastroianni. Toch haalde niet elk interview Vrij Nederland.?Zo is een interview met de toenmalige?Nederlandse premier Joop den Uyl nooit verschenen. Bibeb vond het niet goed genoeg: "Hij hield de boot af'. Den Uyl zelf was er ook niet over te spreken: "Bibeb trachtte te penetreren", zei hij later. "Vleierig vond ik d'r, om te verleiden met haar zachte vrouwelijke stem ... dan zette ik mijn stekels op." In 2008 ontving Bibeb voor haar hele oeuvre De Tegel, een belangrijke Nederlandse jaarprijs voor de journalistiek. Zie de obits bij NRC Boeken en Vrij Nederland.

Tags: Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 19-01-2010 om 12:34
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening