Nederlandse Koninklijke Bibliotheek scant alle publicaties vanaf 1470

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag is van plan om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren, zo maakte de instelling bekend. De huzarenklus omvat zo'n 730 miljoen pagina's. Tegen 2013 zou tien procent daarvan moeten ingescand zijn, terwijl men tegen 2030 alle pagina's gedigitaliseerd wil hebben. Voor het project zal de KB samenwerken met wetenschappelijke en openbare bibliotheken. Daartoe wordt een nationale bibliotheekpas in het leven geroepen, zegt de nieuwe directeur Bas Savenije in NRC. "Zodat iedereen zo eenvoudig en goedkoop mogelijk en op dezelfde manier toegang krijgt tot alle bibliotheekcollecties tegelijk." Ook worden er afspraken gemaakt over de auteursrechten om de vrije toegang tot de collectie veilig te stellen. De instelling spreekt van het grootste digitaliseringsproject van de KB tot op heden en van een wereldwijd unicum. De KB?gaat verder ook zowat 10.000?Nederlandse websites archiveren. Voor het digitaliseringsproject trekt de KB?de komende jaren ongeveer 20 miljoen euro uit. In totaal gaat het project 300 miljoen euro kosten. In het voorjaar van 2010?wordt alvast een website gelanceerd met historische kranten uit de periode 1814-1995.?Op die manier zouden 8 miljoen krantenpagina's vrij toegankelijk komen voor onderzoekers en het ruime publiek.

Tags: Bibliotheken, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-01-2010 om 11:02
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening