Nieuwe Belgica-reeks brengt Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur samen

Met teksten van Yves Petry, Paul van Ostaijen en Stefan Hertmans verschijnen op 4 maart de eerste drie delen in de gloednieuwe Belgica-reeks van uitgeverij Voetnoot, nieuwe of onontgonnen korte teksten van klassieke en hedendaagse Belgische auteurs. Nadrukkelijk kiest Belgica voor de combinatie van Vlaamse en Franstalige Belgische schrijvers, zoals tot uiting komt in de volgende drieling die in het najaar verschijnt. Waardevolle teksten van overleden auteurs krijgen een plek naast nieuw werk van hedendaagse levende schrijvers.
In de eerste 'drieling' reflecteert Yves Petry in Mijn leven als foetus over de levensvatbaarheid en het nut van de roman, worden er vijf spraakmakende grotesken van Paul van Ostaijen tot leven gewekt en is er het licht ‘decadente' en ontluisterende verhaal Je portret van Stefan Hertmans. In de volgende drie delen in het najaar van 2010 is werk voorzien van Erwin Mortier (over de Franstalige magisch-realitische schrijver, dichter en criticus Franz Hellens, 1881-1972), de Franstalige Vlaming Paul Willems (De nevelkathedraal en andere verhalen) en Jan Van Loy (Weltschmerz voor dummies). Voor de redactionele begeleiding van de reeks heeft uitgeverij Voetnoot een beroep gedaan op De Morgen-journalist en ‘papieren man' Dirk Leyman. Hij zorgde mee voor de selectie en schreef de drie nawoorden.
De reeks is geënt op de mooie Perlouses- en Moldaviet-reeksen voor respectievelijk de Franse en Tjechische literatuur: hetzelfde formaat, een verschijningsfrequentie van drie delen per halfjaar, een vergelijkbare fraaie vormgeving en voorzien van een stevig nawoord. In Perlouses verschijnt eind februari delen 19, 20 en 21. In Moldaviet komen de delen 13, 14 en 15 op de markt. "De serie loopt nog steeds goed door," zegt Anneke Pijnappel aan Boekblad. "Al is de verkoop heel verschillend, afhankelijk van de naambekendheid van de auteur en of er recensies over verschijnen of niet. Voorlopig gaan we er dus zeker mee door."
De Belgica-reeks wordt voorgesteld op donderdag 4 maart 2010 om 18 uur in het Antwerpse Letterenhuis met onder meer interviews met Yves Petry, Stefan Hertmans en Dirk Leyman. Willem van Zadelhoff houdt een causerie over Paul van Ostaijen. Johan Vandenbroucke modereert het geheel.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 15-02-2010 om 17:45
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening