Nieuwe uitgeverij Karaat opteert voor 'minder bekend literair werk'

Nederland is opnieuw een onafhankelijke literaire uitgeverij rijker. Deze week verschijnen bij Uitgeverij Karaat twee boeken: Edgar Allan Poe. De biografie, van de hand van Peter Ackroyd, en Bonsai, de debuutroman van de Chileense auteur Alejandro Zambra, die wordt aangekondigd als een nieuwe Roberto Bolano. Oprichters van Karaat zijn Luc De Rooy en David Koppernik, die het project al in 2009 te water lieten, maar door omstandigheden de start moesten uitstellen.

Uitgeverij Karaat heeft het voornemen om "minder bekend literair werk uit te geven; boeken die de redactie zelf mooi vindt, en waarvan ze denkt dat die het waard zijn aan het literair publiek te tonen." Volgens de initiatiefnemers kan dat zowel fictie, non-fictie, poëzie, essayistiek of een heel andere vorm zijn. Naast vertaald werk wordt ook hardnekkig op zoek gegaan naar Nederlands talent. De uitgeverij wordt op 7 februari te Maastricht aan het publiek gepresenteerd, maar de vestigingsplaats is wel degelijk Amsterdam. Per jaar zal Karaat proberen tussen de vier en zes uitgaven te verzorgen. "Samenwerking met andere uitgevers wordt niet uitgesloten, maar de redactie wil geheel haar eigen lijn en ideeën volgen", luidt het verder. Uitgever Luc de Rooy werkte eerder freelance voor o.a. Meulenhoff en De Geus, en schreef voor verschillende tijdschriften. Hij richtte in 2007 Manuscriptbeoordeling.nl op, waar hij aspirant-schrijvers begeleidde, en sommige de weg naar de uitgevers wees. De Rooy vertaalde Bonsai, terwijl David Koppernik Ackroyds Edgar Allan Poe-biografie vertaalde.
De omslagen van de eerste twee uitgaven van Uitgeverij Karaat werden gemaakt door Chiel Weverling van De Hazen (www.dehazen.nl).

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2010 om 15:57
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening