Onbekende briefwisseling tussen Streuvels en actrice Mia van den Brand verschijnt

De bibliofiele uitgeverij De Carbolineumpers brengt binnenkort een nooit eerder uitgegeven briefwisseling uit tussen de Vlaamse auteur Stijn Streuvels en de Nederlandse actrice Mia van den Brand. In 1952 ontmoette Stijn Streuvels, die toen 82 jaar was, de Nederlandse actrice Mia van den Brand op het openluchttheater in Heeswijk, waar ze in de jaren vijftig diverse hoofdrollen vertolkt in toneelstukken van Streuvels' vriend Antoon Coolen. Zij was toen 22 jaar.
Het duo kon meteen goed opschieten en er ontstond een geanimeerde briefwisseling waarin Streuvels openhartig vertelde over zijn leven en het ouder worden. Als blijkt dat Mia behalve acteren ook goed kan tekenen, mag ze een herdruk van Streuvels' Genoveva van Brabant illustreren. Wel ontstond er een pittige discussie over het honorarium.
De briefwisseling, met de titel De Jaren Tellen Niet, bleef tot nu toe onbekend en onuitgegeven, meldt Boris Rousseeuw van De Carbolineumpers en verschijnt voorjaar 2010 in een genummerde oplage van 75 exemplaren, waarvan 60 gebonden in Japans sierpapier van Yuzen Komon (150 euro) en 15 gebonden in kalfsperkament en met alle initialen en illustraties (van Mia van den Brand) met de hand gekleurd. De prijs is 450 euro. Mia van den Brand schreef er ook een inleiding bij, waarin ze een paar herinneringen aan Streuvels opdelft.

Tags: Nederlandse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-01-2010 om 10:19
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening