Overname Persgroepuitgeverijen door WPG en Lannoo officieel

De uitgeverijen van de Persgroep Nederland, zijnde de voormalige PCM-uitgeverijen, komen in handen van WPG Uitgevers en van Lannoo, zoals eerder al gemeld. Vandaag is de deal afgerond en ondertekend en door alle partijen openlijk bevestigd. Daarmee is ook de eerder gesignaleerde verdeling nu officieel en is het Nederlandse en Vlaamse uitgeverslandschap grondig herschikt. WPG Uitgevers wordt in Vlaanderen de marktleider.
WPG Uitgevers neemt A.W. Bruna en Standaard Uitgeverij over. Onder Standaard Uitgeverij ressorteert een ruim non-fictiefonds, strips en jeugdauteurs als Marc De Bel maar ook het literaire Meulenhoff/Manteau (met bijvoorbeeld Tom Naegels) en Manteau, uitgever van onder meer Pieter Aspe en Jef Geeraerts. Met A.W. Bruna krijgt WPG een pak thrillerauteurs onder de vleugels, waaronder John Grisham. Onder A.W.?Bruna valt verder het imprint Signatuur.?En daar vind je dan weer megasellers als Carlos Ruiz Zafon en Stieg Larsson in het fonds terug. WPG neemt de twee meest florerende bedrijven van de groep over.
Lannoo krijgt De Boekerij (populaire fictie), Meulenhoff (literatuur), Het Spectrum (non-fictie) en Unieboek (met onder meer als paradepaardje Stephenie ‘Twilight' Meyer) in handen.£
?
WPG Uitgevers krijgt door de deal uitdrukkelijk voet aan de grond in Vlaanderen en in het thrillersegment, terwijl Lannoo op zijn beurt zijn literaire ambities in Nederland kan waarmaken en ook op het non-fictiefront een goede zaak doet. De boekenuitgeverijen, die door De Persgroep voorbije zomer in de etalage waren gezet, zouden naar verluidt tussen de 50 en 55 miljoen euro hebben opgebracht. Eerder was de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde afgehaakt bij de bieding.
De Persgroep deed zijn boekendivisie van de hand omdat het bedrijf geen mogelijkheden zag tot samenwerking met zijn recent verworven kranten (de Volkskrant, Trouw, AD en Het Parool). "Daarnaast wil het bedrijf de opbrengst gebruiken om de bankschuld te verlagen en de overname van PCM Uitgevers deels te financieren", aldus NRC. WPG boekte vorig jaar een omzet van 145 miljoen euro. Lannoo realiseerde omzet van circa 50 miljoen euro. Zie de berichtgeving in NRC. In De Morgen van zaterdag staat een uitgebreid interview van uw dienaar met Koen Clement, algemeen directeur WPG Uitgevers, over deze ontwikkelingen in de uitgeverswereld.

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-01-2010 om 13:07
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening