Papierman(d) - aflevering 85

Nieuws- en leeswaardigs, bijeengevist uit de newsfeeds en letterennetten:
°°De Britse thrillerauteur Dick Francis (foto) overlijdt op 89-jarige leeftijd op de Kaaimaneilanden, aldus BBC. Hij tekende voor meer dan 40 bestsellers, die zich vaak afspeelden in de wereld van de jockeys en de paardenraces. Hij verkocht wereldwijd meer dan 60 miljoen boeken.

°°De Volkskrant onderneemt een zoektocht naar de verleidelijkheid van het boekomslag: 'Het beste omslag bestaat niet.'
°°The Los Angeles Times ziet een 'cover of the Year' in het omslag van de Nederlandse uroloog Mels van Driel's Manhood. The Rise and Fall of the Penis.
°°Werd de Colombiaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez tijdens liefdeshandelingen gefilmd door de Cubaanse geheime dienst? De Valentijnberichtgeving van Knack.
°°De nieuwe roman van Martin Amis, The Pregnant Widow, besproken in The Times. The Telegraph spreekt van 'a superb novel', die de Man Booker Prize verdient. En Het Parool maakt gewag van een "nieuwe literaire lente, die aarzelend lijkt in te zetten" voor Amis.
°°Volgens de Britse academica Holly Furneau gaf Charles Dickens zijn personages steeds een verborgen homoseksuele component, zie The Telegraph.
°°Vrijwel elke recensent krabt zich in de haren bij Huis van de aanrakingen, de nieuwe roman van Peter Verhelst: 'Maar waar gaat het eigenlijk over?' Rob Schouten in Trouw: "In zekere zin benoemt Verhelst zijn lezer tot een archeoloog die maar moet zien wat hij kan maken van de gevonden splinters, fragmenten, halfaffe geschiedenissen. Dat alles maakt het lezen van 'Huis van de aanrakingen' niet alleen tot een moeizame maar ook tot een niet al te bevredigende klus. Want welke troffels en schepjes moet je gebruiken? En is wat je vindt de moeite wel waard?"
°°Ook in Ijsland worden literaire prijzen uitgereikt, zie Iceland Review.
°°Alle Lansu prijst Hans Keilson en zijn roman In de ban van de tegenstander in Het Parool: "In essentie is In de ban van de tegenstander een heel zuiver gedachte en precies geformuleerde analyse van de symbiose tussen vervolger en vervolgde, die in elkaars ban raken."
°°De British Library stelt het grootste boek ter wereld tentoon in het kader van de expo Magnificent Maps, de Klencke-atlas, zie hier.
°°Smeekbrieven aan en kandidatuurstellingen bij de Académie française, gebundeld door Christophe Carlier, besproken in Le Monde: 'Immortelles candidatures'
°°Frits Abrahams in NRC Handelsblad over de Literaire ontmoetingen dvd, de befaamde literaire tv-uitzendingen van H.A. Gomperts en regisseur Hans Keller: "Uiteindelijk ontstonden er voor de volhardende kijker toch boeiende gesprekken, waarbij Gomperts geen genoegen nam met de rol van aangever - zoals je nu vaak ziet - maar wel degelijk in de ideeënwereld van de schrijver probeerde door te dringen. Dat lukte hem het overtuigendst in het gesprek met Harry Mulisch, die hij ook van alle schrijvers het meest kritisch benaderde. Gomperts sprak een deftig, nog net niet bekakt klinkend Nederlands en bediende zich van subtiele, nooit wrange ironie."
°°Kinderboekenauteur Jacqueline Wilson is de 'meest ontleende auteur' in Groot-Brittannië in het voorbije decennium, aldus BBC News.

°°De tentoonstelling Crash in de Gagosian Gallery te Londen brengt hulde aan de artistieke visie van J.G. Ballard. Zijn favoriete kunstwerken worden tentoongesteld evenals werken die zijn boeken als inspiratiebron gebruikten. Zie het artikel in The Guardian van Iain Sinclair.


°°De oude discussie over Auguste Maquet als ghostwriter van Alexandre Dumas laait weer op, zie The Guardian: 'Film reignites literary debate over Alexandre Dumas's ghostwriter'

°°Saint-Amour is voor een keer van start gegaan onder het banier van Chagrin d'Amour. Dezer dagen in de Vlaamse culturele centra te bekijken.

°°Tien literaire klassiekers die in aanmerking komen om een videogame te worden, zie Wired.

°°De leescultuur nader onderzocht op een colloquium deze week van Stichting Lezen, zie een interview met Ronald Soetaert op Cobra.be. Uw papieren dienaar werd er geïnterviewd over literair bloggen, digitalisering en literaire kritiek. (foto 1 Dick Francis in 1956 op The Grand National, foto 2 Readers Nest)

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-02-2010 om 17:30
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening