Schrijver Dimitri Verhulst wordt eerste 'klotenambassadeur' van Varkens in Nood

Schrijver Dimitri Verhulst wordt de eerste Vlaamse ambassadeur van de stichting Varkens in Nood. De auteur van onder meer De helaasheid der dingen en Godverdomse dagen op een godverdomse bol noemt zichzelf de "eerste klotenambassadeur": in een opgemerkt opiniestuk in De Morgen kantte hij zich deze week fel tegen de castratie van biggen. Verhulst vervoegt met zijn stellingname bijvoorbeeld J.J. Voskuil, Robert Long, Youp van 't Hek of Jan Terlouw, die zich eerder inzetten voor de miljoenen varkens in de Nederlandse én Vlaamse intensieve varkenshouderij. In België worden jaarlijks 5 miljoen mannelijke varkens, voor ze een week oud zijn, ondersteboven in een beugel gehangen, zegt Verhulst. "Vervolgens krijgen ze - zonder de minste verdoving - een pijnlijke knip in hun knikkers. De boeren doen dit omdat ongeveer 1% van het vlees van de beren anders naar urine of mest 'stinkt' wanneer je het bakt of braadt."

"Nog voor het enig plezier aan zijn kloten heeft mogen beleven, wordt een varken gecastreerd", zo begint Verhulst zijn opiniestuk. "(...) ieder in koteletten om te zetten varken van mannelijke kunne krijgt een knip in zijn knikkers. Omdat een ongeluk zelden alleen komt en vlees zo goedkoop mogelijk aan de man moet worden gebracht, gebeurt dit veelal zonder verdoving." Volgt een plastische beschrijving van de gevolgde procedure: "Het big hangt bij deze gebeurtenis ondersteboven in een beugel, en terwijl boer of boerin met twee vingers de ternauwernood uitgedaalde ballen uit hun zakje pulkt, krijst het beest barsten in zijn beul z'n hersenpan. Vandaar dat boeren nooit zonder oordoppen in hun kop deze vervelende klus klaren, ze zijn niet zot. Het zijn dezelfde oordoppen die veehouders ter bescherming dragen wanneer ze varkensstaarten afbranden."

"Het is leed. En het is volkomen zinloos leed", concludeert Verhulst. "Waarlijk, er is geen enkele valabele reden waarom des varkens flipperkast zou worden verkaduukt: geen economische, geen gastronomische, en een ethische al helemaal niet. Men hoeft geen vegetariër te zijn om het belang van dierenwelzijn hoog in te schatten, en uiteindelijk is dat een markt die de vleesbaronie te zeer uit het oog verliest: namelijk die van de vleeseter die er prijs op stelt dat er geen barbarij aan zijn maaltijd is voorafgegaan" En: "Wie daar een belangrijke rol in spelen kan, spelen moet, zijn de supermarkten. In Nederland zijn de ketens Aldi, Lidl en McDonalds, ja, zelfs vermaledijd McDonalds, gestopt met het inslaan en verkopen van vlees van gecastreerde biggen. Marktleider Albert Heijn zal vanaf 2011 hun voorbeeld volgen en uitsluitend scharrelvarkensvlees aanbieden. Alleen al daardoor zullen jaarlijks anderhalf miljoen varkens iets meer varken mogen zijn. Te zeggen: ze krijgen strooisel op de vloer en behouden iets te wiebelen tussen hun benen." Deze week zal het opiniestuk van Verhulst ook verschijnen in een aantal Duitse kranten en tijdschriften. Varkens in Nood wil met de 'benoeming' van Verhulst haar anti-castratiecampagne uitbreiden naar België. (Foto De Morgen)

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-02-2010 om 17:23
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening