Spraakmakende documentaire over J.D. Salinger opgedoken

De dood van de Amerikaanse kluizenaar-auteur J.D.?Salinger (91) heeft de belangstelling voor zijn mysterieuze leven en werk weer tot ongekende hoogten gejaagd. En niet geheel verwonderlijk komen er ook een paar verborgen schatten tevoorschijn.?Zojuist kwam aan het daglicht dat de Amerikaanse scenarist Shane Salerno een twee uur durende documentaire over Salinger in zijn kluis heeft liggen, een project dat ook begeleid wordt door een 700 pagina's tellend boek, geschreven met David Shields. De 37-jarige Salerno, die momenteel een scenario schrijft voor James Cameron, werkte vijf jaar aan Salinger en verzamelde meer dan honderdvijftig getuigenissen over de auteur van The Catcher in the Rye. Hij rondde het project vorig jaar af en zorgde zelf voor de financiering. Hij putte het geld uit zijn lucratieve hoofdprojecten. De film was net niet op tijd klaar om in aanmerking te komen voor het alternatieve Sundance Film Festival.?Tot de gesprekspartners van Salerno behoren vooraanstaande acteurs, schrijvers en critici als Philip Seymour Hoffman, Edward Norton, John Cusack, Danny DeVito, Martin Sheen, Tom Wolfe, E.L. Doctorow, A. Scott Berg, Elizabeth Frank en Gore Vidal.

Mike Fleming van de website Deadline Hollywood was een van de weinigen die de film al kon voorproeven en spreekt van een "bijzonder goed geresearchede" en "sterke" documentaire. Bovendien bevat de film enkele voorheen onbekende foto's van Salinger.?De klemtoon ligt op de periode toen Salinger regelmatig kortverhalen in The New Yorker publiceerde.?Er zijn ook details over zijn periode als soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Normandië en zijn ondervragingen van nazigevangenen.?Maar ook zijn amoureuze leven komt aan bod, zoals zijn liefdesaffaire met Eugene O'Neills dochter Oona en de diepe ontgoocheling toen Charlie Chaplin er met haar vandoor ging. Uiteraard worden het rabiate kluizenaarschap en Salingers schrijfgewoontes gereveleerd.?Om te schrijven sloot hij zichzelf op in zijn bunker in zijn woning in New Hampshire.?Daar werkte hij soms naar verluidt één week aan een zin. Of Salinger zelf ook in de film zal verschijnen, is intussen nog een goed bewaard geheim.?Met veel gevoel voor marketing is wel aangekondigd dat "uit veiligheidsredenen" vijf minuten uit de film zijn geknipt. Salerno, die zegt dat Salinger gaandeweg voor hem "een obsessie" werd, hoopt de film te kunnen vertonen op het filmfestival in Cannes.

Tags: Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-02-2010 om 15:30
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening