Stadsdichter Peter Verhelst ontpopt zich tot Gentse dromenvanger

De Vlaamse schrijver Peter Verhelst heeft zijn eerste project als stadsdichter van Gent voorgesteld. Hij is van plan de dromen van de Gentenaars te verzamelen. Uiteindelijk moet dat leiden tot "een dromenkaart van Gent die ons iets leert over onszelf", zo meldde hij op een persconferentie gisteren.
Bij zijn aanstelling als stadsdichter in september 2009 gaf de auteur van o.m. Tongkat en Zwerm al aan dat hij zijn taak anders wilde invullen dan zijn voorgangers (onder wie Roel Richelieu van Londersele en Erwin Mortier) en niet zomaar zelf gedichten zou gaan schrijven.
Om in aanmerking te komen voor het "dromenboek" moeten de Gentse dromen echt gedroomd zijn en een rol gespeeld hebben in het leven van de dromer. Ze kunnen worden ingestuurd via de website gent.be/dromenvanger, via de 'dromenbrievenbus' in de Gentse stadsbibliotheek of via een brief naar het NTGent (waar Verhelst werkzaam is als dramaturg). Bekende Gentenaars zoals Herman Brusselmans, Arne Sierens en Lisbeth Imbo (en Antwerpenaar Bernard Dewulf) hebben al een nachtspinsel bezorgd. De verzameling moet tegen het eind van 2011 resulteren in een dromenboek. De Gentenaar, Radio2 Oost-Vlaanderen en Zone 09 geven ondertussen wekelijks een plaats aan een of meer bijzondere dromen. Tijdens de maand april zal Peter Verhelst met een selectie dromen naar buiten treden tijdens de Literaire Lente in Gent.
Peter Verhelst, die vorig jaar talloze keren bekroond werd voor zijn met Carll Cneut gemaakte sprookjesbewerking Het geheim van de keel van de nachtegaal, heeft meerdere literaire ijzers in het vuur dezer dagen. In het NTGent is Julius Caesar in première gegaan, een stuk dat Verhelst schreef en regisseerde. Ook daarin staat de droom centraal. Volgende week verschijnt zijn nieuwe roman Huis van de aanrakingen. Zie het bericht op Gent.be.

Tags: Poëzie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-01-2010 om 10:01
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening