Stieg Larsson domineert Nederlandse boekenverkoop in 2009

De Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) heeft de jaarcijfers van de Nederlandse boekenverkoop bekendgemaakt. De CPNB wijst er op dat de omzet in Nederland 3 procent lager lag dan in 2008, maar dat "de besteding van boeken weinig last heeft van de crisis". In Nederland is het Stieg Larsson die de CPNB-Top 100 volkomen overvleugelt. Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van de Millennium-trilogie, is er met 496.918 exemplaren het best verkochte boek van 2009. Maar ook het tweede en derde deel deden het wonderlijk goed met een zesde en zevende plaats en ongeveer 250.000 exemplaren. Op de tweede plaats van de top-100 staat Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay met 456.821 verkochte exemplaren. Opvallend is dat de vierde plaats wordt ingenomen door een uitgesproken literair boek, Het diner van Herman Koch, met bijna 300.000 verkochte exemplaren. De Nederlandse top-100 telt trouwens verhoudinggewijs flink wat literaire boeken met verder ook Paolo Giordano, Tommy Wieringa, Niccolo Ammaniti, Doeschka Meijsing en Maarten 't Hart. Ook het Kluuneffect is nog lang niet uitgewerkt, want hij is aanwezig met vier boeken in de top-100.

Een verrassende vaststelling is dat Erwin Mortier de enige Vlaamse auteur is die in Nederland commercieel potten breekt en de top-100 haalt. De AKO-Literatuurprijswinnaar staat op plaats 69 en verkocht daar bijna 40.000 exemplaren van Godenslaap, roman die trouwens zojuist de kaap van de 100.000 exemplaren rondde. Terwijl Dimitri Verhulst het effect van zijn Libris Literatuurprijs voor niet kon verzilveren met een plaats in de top-100.

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2010 om 15:59
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening