Timothy McSweeney, naamgever van het tijdschrift, overleden

Timothy McSweeney, de man naar wie Dave Eggers het literaire tijdschrift annex website en uitgeverij heeft genoemd, is op 64-jarige leeftijd overleden. Eggers haalde voor de titel van zijn opmerkelijke initiatief inspiratie bij een man die het gezin Eggers zonderlinge brieven schreef. Eggers noch zijn moeder - wier meisjesnaam McSweeney was - kende de briefschrijver, ook al beweerde die dat hij verwant was. Soms kondigde McSweeney een bezoek aan, en stak in zijn brief ook een uurschema van de treinen. Soms stuurde hij tekeningen. Maar nooit zagen ze hem echt.
Dave Eggers hield al het materiaal geïntrigeerd bij en noemde dus vele jaren later zijn tijdschrift naar de echte Timothy McSweeney. "Aan hem werden alle nummers sinds 2000 impliciet opgedragen", aldus de auteur A Heartbreaking Work of Staggering Genius en van het recent verschenen Zeitoun. Via een neef vernam Eggers dan dat Timothy, die zelf ook schilderijen maakte, een verleden van alcoholisme en mentale ziekte met zich meesleepte. Toen het tijdschrift voor het eerst verscheen zat de man in een instelling, maar de familie vond het geen probleem dat zijn naam werd gebruikt, ook al omdat "Timothy ook door middel van het woord probeerde te communiceren". In een bericht aan de redactie van het tijdschrift laten de nabestaanden weten dat "het tijdschrift door zelfexpressie aan te moedigen en te vieren op zich al een gepast eerbetoon is voor Timothy". Ze kijken uit naar "alles wat deze genereuze en creatieve gemeenschap verder produceert, allemaal in de naam van onze geliefde Timothy". Zie ook het bericht bij The Guardian.

Tags: Boekencuriosa, Literaire tijdschriften, Obituaries
Geplaatst door Hans Cottyn op 10-02-2010 om 16:57
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening