Tommy Wieringa haalt ook in hoger beroep gelijk over njet tegen verfilming 'Joe Speedboot'

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vorige week schrijver Tommy Wieringa ook in hoger beroep in het gelijk gesteld over zijn dispuut met productiehuis Ijswater over de verfilming van Joe Speedboot. Er werd bevestigd dat Ijswater geen optie op de verfilming had gekregen. Er was immers geen contract, zo bevestigde het gerechtshof het eerdere vonnis. IJswater is nu veroordeeld tot het betalen van de (advocaat)kosten van De Bezige Bij en Wieringa zelf, meldt Boekblad.
Het geschil tussen De Bezige Bij en Tommy Wieringa enerzijds en producent IJswater is al geruime tijd aan de gang en spitst zich toe op de rechten op de verfilming van Joe Speedboot. IJswater had een optie genomen, maar een veertig pagina's tellend script van Heleen Suer had Wieringa afgekeurd. Hij was van oordeel dat "zijn verhaal wordt gebanaliseerd en wordt teruggebracht tot een actiefilm waarin de fijnzinnigheid, de gelaagdheid en de psychologische ontwikkeling die kenmerkend zijn voor het boek ontbreken." Ook de tweede versie van het script wees Wieringa af. Hij had er geen vertrouwen meer in dat het nog op zijn pootjes zou vallen, "omdat het de bestanddelen miste die er het fundament van hadden moeten zijn: inspiratie en noodzaak."
Toen Wieringa het project naar de prullenmand verwees, was er nog geen overeenkomst getekend. Wel was er een fax verstuurd aan IJswater waarin De Bezige Bij namens Wieringa toestemming gaf een optie te verlenen op de verfilmingsrechten. Maar uit het vervolg van het faxbericht blijkt dat partijen hebben afgesproken dat "[e] en ander" moet worden "uitgewerkt in een optieovereenkomst." De fax was alleen bedoeld om subsidie te kunnen aanvragen bij het Nederlands Fonds voor de Film. Zie onze eerdere berichten over de zaak hier en daar.
De uitspraak (via deze link te lezen) kan nogal wat consequenties met zich brengen voor de verhouding tussen literatuur en film en de manier waarop auteurs zich met de verfilming van hun boeken mogen bemoeien.

Tags: Polemiek, Boek en film
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-01-2010 om 12:21
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening