Twijote giet 'Don Quichotte' in Twitterversie

In Spanje wordt volop werk gemaakt van Twijote, een Twitterproject dat het eerste deel van Don Quichote van Miguel de Cervantes, zowat 470 pagina's in 8.200 tweets wil gieten. De makers krijgen enkel tekstblokjes van 140 karakters ter beschikking. Deze behoorlijk ambitieuze opdracht, die volgens The Guardian de vergelijking doorstaat met een windmolengevecht, moet tot een goed einde worden gebracht door de bezoekers van de Twijote-site. Webdesigner Pablo Lopez denkt dat het project een jaar in beslag zal nemen. "Het idee is om aan te tonen dat cultuur wel degelijk kan bestaan in sociale media - en dat het niet enkel iets is voor nerds en freaks." Vrijwilligers uit voornamelijk Spanje en Latijns-Amerika dragen intussen het project. Twijote heeft geen commercieel doel en werkt ook zonder sponsors.

Literaire Twitterprojecten zijn tegenwoordig schering en inslag. Onlangs verscheen bij Penguin van Alexander Aciman & Emmett Rensin het boek Twitterature. The World's Greatest Books Retold Through Twitter (zie ons eerder bericht). Daar is Don Quichote in twintig tweets samengevat. In Groot-Brittannië werd ook met het dagboek van Samuel Pepys aan de slag gegaan. NRC Boeken organiseerde deze week een literair Twitter-concours, zie hier.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-01-2010 om 11:52
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening