University of Pennsylvania ontvangt literair archief Chaim Potok

De literaire nalatenschap van de Joods-Amerikaanse schrijver en rabbijn Chaim Potok (1929-2002) is gedeponeerd in de Penn Rare Book and Manuscript Library van de University of Pennsylvania, zo laat die instelling weten. De collectie omhelst brieven, manuscripten, lezingen, preken, artikels, memorabilia en fanmail van de schrijver van My Name is Asher Lev. Potok liet zijn archief aan zijn alma mater bij testament na.
De zoon van Pools-Joodse immigranten Potok brak met zijn debuutroman The Chosen in 1967 meteen door. Het boek werd onder andere genomineerd voor de National Book Awards. In 1981 werd The Chosen succesvol verfilmd, en Potok had er een cameo als professor in. Ander bekende romans zijn onder andere The Promise en The Gift of Asher Lev. Veel van zijn boeken werden in het Nederlands vertaald. Potoks werk speelde zich af op de breuklijk van een liberale en traditioneel-chassidische Joodse leefwereld in de States. Potok schreef ook verhalen, essays, toneel, religieuze en teksten en hij was de ghostwriter van de 'autobiografie' van de bekende Joodse violist Isaac Stern.

Tags: Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-01-2010 om 12:47
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening