Verloren gewaand toneelstuk van Jan Arends verschenen

De Nederlandse schrijver en dichter Jan Arends (1925-1974), dichter van Lunchpauzegedichten en schrijver van onder meer Vrijgezel op kamers, werkte eind jaren vijftig als huisknecht en als copywriter in de reclame. Na een rel in 1960 over Planta-margarine die jeuk veroorzaakte, schreef hij in Sint-Genesius-Rode het toneelstuk Smeer of de weldoener des vaderlands. Dat stuk werd vorig jaar door zijn biograaf Nico Keuning ontdekt en verschijnt nu voor het eerst in druk bij uitgeverij Reservaat. Volgens Keuning schreef Arends het stuk "mede uit wraak op zijn afwijzing van de Toneelschool in Amsterdam. Toen hij in deze stad Ton Lutz, zijn vroegere leraar, tegen het lijf liep, snauwde hij hem toe: 'Ik weet nu verdomd goed hoe ik een toneelstuk moet schrijven.' De tegenstellingen arm - rijk, goed - kwaad en macht - onmacht in het stuk zijn typisch Arends, zo luidt het nog.

Op dinsdag 16 februari organiseert Het Beschrijf in Passa Porta te Brussel een avond over Jan Arends. Acteurs Iwein Segers, Stefaan Vanbrabandt en Jessa Wildemeersch voeren een selectie uit het stuk op. Iwein Segers interviewt de biograaf over Arends' tragische levensloop en oeuvre en toont een filmpje van zijn zoektocht naar diens schrijfplek. Smeer of de weldoener des vaderlands is bij de uitgever te koop voor 16,75 euro.

Tags: Nederlandse literatuur, Theater
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-02-2010 om 17:16
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening