Vijf Vlamingen op longlist Libris Literatuurprijs

Op de longlist van de Libris Literatuurprijs die vandaag bekend is gemaakt zijn de Vlamingen met vijf boeken op achttien relatief goed vertegenwoordigd. Het gaat om Walter van den Broeck met Terug naar Walden, Bernard Dewulf met Kleine dagen, Tom Lanoye met Sprakeloos, Peter Terrin met De bewaker, en Annelies Verbeke met Vissen redden. De andere genomineerden zijn Abdelkader Benali met De stem van mijn moeder, Fleur Bourgonje met Verdwijnpunt, Désanne van Brederode met Door mijn schuld, Mensje van Keulen met Een goed verhaal, Marie Kessels met Ruw, Herman Koch met Het diner, Edzard Mik met Goede tijden, Nelleke Noordervliet met Zonder noorden komt niemand thuis, Cees Nooteboom met 's Nachts komen de vossen, Thomas Rosenboom met Zoete mond, Toon Tellegen met Het vertrek van de mier, Thomas Verbogt met Verdwenen tijd en ten slotte Christiaan Weijts met De etaleur. Opvallende afwezigen op de longlist zijn bijvoorbeeld Tommy Wieringa, Maarten 't Hart, Koen Peeters, Jeroen Olyslaeghers, Bart Koubaa en Saskia De Coster.
In totaal werden 247 titels ingezonden, waarvan 206 titels reglementair in aanmerking kwamen voor de longlist. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Libris Literatuur Prijs dat meer dan 200 titels op de groslijst staan. De shortlist wordt op 22 maart 2010 bekendgemaakt, de winnaar op 10 mei. Het prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt 65.000 euro (50.000 voor de winnaar, 2500 voor elke shortlistgenomineerde). De jury bestaat uit Hans Wijers (voorzitter), Joris Gerits, Joke J. Hermsen, Susan Smit, en Aleid Truijens. Vorig jaar ging de Libris Literatuurprijs naar Dimitri Verhulst voor Godverdomse dagen op een godverdomse bol, zie dit DPM-bericht.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-01-2010 om 13:32
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening